A tej legértékesebb része
A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet vagy túrót készítünk. Tehát a gyártási folyamat mellékterméke, viszont a melléktermék megnevezés kicsit lenéző vele szemben, ha tudjuk, hogy milyen jótékony hatást fejt ki a szervezetben. Ugyanis ez a tej legértékesebb része.
Továbbá klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy fogyasztása megelőzi az emésztő-, ér-, csont-, idegrendszeri megbetegedéseket, és elősegíti gyógyulásukat. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában, valamint a kiválóan erősíti a szervezet immunrendszerét. Az ókori Rómában a bőr kezelésére, fiatalító és szépítő fürdőkhöz használták. Manapság pedig a testépítők „csodaszere”, mert értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlent, ezért tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő szerei tejsavó fehérjét.
Összetételét tekintve a tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80% -át tartalmazza, magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma.
Mire használják?
Amerikában és Nyugat-Európában több területen is felhasználják az aranyat érő mellékterméket. Készül a savóból is sajt, de üdítőital gyárak és pékek is használják, a kecsketej savójáért a kozmetikai ipar rajong. A keleti népek is előszeretettel fogyasztják.
Nálunk többnyire az állatokat itatják vele, pedig
A leghatásosabb, ha egyszerűen iszunk belőle naponta egy-két pohárral, lehűtve a nagy melegben kitűnő üdítő ital. De kiváló alap, legyen szó sütésről vagy főzésről .
- Készülhet belőle a gyümölcsturmixot.
- Felhasználható levesek, vagy pörkölt levének.
- Lehet benne főzni tésztát, rizst, de akár krumplit is.
- Rendkívül finom és omlós lesz a savóban pácolt hús. (főleg fehér húsokhoz javasolt)
- Sütésnél kiváltható vele a víz és tartósabb, jobb állagot kaphat tőle a pogácsa, kenyér, sütemények, tészták, a pizza, kalács.
- Használhatjuk főzelékek habarásához
- Még sajtkészítésre is alkalmas, zsendice, ricotta lesz belőle.
A tejsavó hűtőben egy hétig eláll, de ha éppen nem tudjuk felhasználni, le is fagyasztható..
Natúr tejsavóval a kereskedelemben nem találkozunk, érdemes a piacokon a házi sajtokat árulóktól kérni, vagy szétnézni a sajtkészítők on-line oldalain.