0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szakszerű segítség digitalizálva is

Az erdész szakma nyelve eredetileg a német volt. Az erdészetekben használatos tárgyak, eszközök nevének, az erdőműveléssel, fakitermeléssel, vadászattal kapcsolatos kifejezések nagy részének nem is volt magyar megfelelője. Mindössze 150 éve jelent meg az első német-magyar erdészeti szótár. Ez viszont időtállónak bizonyult, mert csak 1970-ben követte egy gazdagabb szójegyzéket tartalmazó kiadvány.

Mindezek után indokolt és rendkívül időszerű volt a szakszótár újabb frissítése, bővítése.

Iványi Ákos kollégánk, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. erdőmérnöke 2004-ben korszerű tartalmú, a könyvpiacon egyedülálló, magyar-német, német-magyar erdészeti, faipari, vadászati, szakmai szótárt állított össze. Korunk kihívásainak megfelelően a terjedelmes kötetek már a második kiadástól digitalizált formában is elérhetők voltak.

A közelmúltban az eredeti kiadványnak immár az ötödik átdolgozása látott napvilágot, és a tartalom mindhárom témakörben tovább gyarapodott, színesedett.

A többszöri bővítés a szerző elmúlt negyed században végzett szisztematikus gyűjtőmunkáján alapult, de Iványi Ákos figyelembe vette a szakszótár használóinak hasznos észrevételeit és a szakma illusztris képviselőinek segítő tanácsait is.

A könyv előszavában a szerző így fogalmaz: „A szótár összeállításának hosszadalmas folyamata kétféleképpen értelmezhető. Egyfelől munka volt, sok munka. Ha össze akarnám számolni a ráfordított időt, egy gazdaságilag soha meg nem térülő beruházás képe rajzolódna ki előttem. Másfelől hobbi, flow-élményt biztosító tevékenység, mely önmagáért is megérte, de emellett számos lehetőség, felejthetetlen nemzetközi élmény forrása lett. A jelentős idő- és energiaráfordítás ellenére sem tekinthető véglegesnek, teljesnek vagy hibátlannak. […] A jelenlegi kiadás 7767 magyar és 8749 német kifejezést tartalmaz, ami kellőképpen biztosítja a gyakorlati hasznosíthatóságot.”

A szótár következő kiadását megalapozó munka a továbbiakban is folytatódik, és ehhez minden felhasználói véleményt, javaslatot köszönettel fogad készítője az ivanyiakos@hotmail.com e-mail címen.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. elkötelezett az erdész-, vadász-, faipari szakma magas szintű művelése, a közjóléti és környezeti nevelés, valamint az erdésztársadalom szakmai tudásának növelése iránt is. Ezért olyan fontosnak ítélte ezt a szakmai szógyűjteményt, hogy annak legutóbbi kötete a társaság gondozásában jelent meg. A szerző és a kiadó – természetvédőkhöz illő módon – ügyeltek arra is, hogy a szótár környezetbarát, újrahasznosított papír felhasználásával készüljön, hogy csökkentsék a környezeti terhelést. A hiánypótló, egyre összetettebb, alaposabb kiadványt jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki szívesen tanulmányozná, mélyítené tudását szakmánk német szakkifejezéseivel.

A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a +36 (96) 529-450-es telefonszámon felvilágosítást adunk beszerzésének lehetőségéről.

Fekete Teréz
a KAEG Zrt. szóvivője

Forrás: A Mi Erdőnk