0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ellenálló almafajták

A Budapesti Corvinus egyetemen nemesített, állami elismerésben részesült ellenálló almafajták leírását a nemesítő, Tóth Magdolna rövid összefoglalója alapján adjuk közre.

Artemisz

A Prima szabad megporzású magoncaként született a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Gyümölcstermő Növények Tanszéken. SSR vizsgálati eredmények szerint az apafajta a Jonathan. Hazai szabadalmaztatása folyamatban van, ezt követően kezdődik a termesztésbe vonása.
Szeptember második hetében szüretelhető, ipari célfajta (sűrítmény és aszalvány), de a savas almát kedvelőknek friss étkezésre is javasolható. Gyümölcse középnagy vagy nagy, kúpos, felületi bordázottsága közepes. Sárga alapszínét a gyümölcs nagy felületén barnáspiros fedőszín borítja. Héja közepesen hamvas, középnagy lenticellákkal fedett. Húsa fehér, nem barnuló, szilárd, roppanó, íze savanykás, jellegzetes parfümös zamattal.
Fája középerős növekedésű, habitusa elterülő, a termőnyársakon és hosszú vesszőkön egyaránt képez virágokat. Termőre fordulása középkorai, bőtermő, terméshozása rendszeres. Középkorai vagy középkései virágzású. S genotípusa: S2S7. Varasodással szembeni rezisztenciája több gén által meghatározott (Rvi6+Rvi2- Rvi8). Lisztharmattal szemben is ellenálló, tűzelhalással szemben a hajtása rezisztens, a virága fogékony.

Cordelia

A Prima és a Granny Smith hibridjeként nemesítették a BCE Gyümölcstermő Növények Tanszéken. CPVO szabadalmaztatása folyamatban van, ezt követően kezdődik a termesztésbe vonása.
Október első harmadában két menetben szedhető, friss étkezésre, sűrítménynek, almasziromnak és pürének egyaránt kiváló. Gyümölcse igen nagy, ellipszoid alakú, felületi bordázottsága mérsékelt, héja közepesen zsíros. Az alapszín sárgászöld, rajta 40– 60%os felületen világospiros-piros fedőszínnel és közepes méretű lenticellákkal. Gyümölcshúsa krémszínű, szilárd, roppanó, közepesen lédús, savasédes, kellemes ananászos zamattal, kiemelkedő polifenolés pektintarta lommal.
Fája erős, majd középerős növekedésű, habitusa elterülő, főleg termőnyársakon képezi terméseit. Korán termőre fordul és jó a termőképessége. Virágzási ideje korai vagy középkorai, S2S23 allélok határozzák meg termékenyülési viszonyait. Varasodással (Rvi6+Rvi1) és lisztharmattal szemben ellenálló, tűzelhalással szemben a hajtása mérsékelten rezisztens, virága fogékony.

Hesztia

A Prima szabad megporzású magoncaként nemesítették a BCE Gyümölcstermő Növények Tanszéken. CPVO szabadalmaztatása folyamatban van, ezt követően kezdődik a termesztésbe vonása.
Augusztus utolsó és szeptember első hetében két menetben szedhető, többhasznosítású fajta (friss étkezés, aszalvány és sűrítmény). Gyümölcse nagy vagy igen nagy, alakja kúpos, bordázottsága közepes. Sárgászöld alapszínén a gyümölcs 60–80%án piros fedőszín alakul ki, amit erős hamvasság és közepes sűrűségben apró lenticellák fednek. Húsa világossárga, közepesen szilárd, roppanó, lédús, édessavas, kellemes aromával és kiemelkedő polifenoltartalommal. Tárolás során a 2 °C alatti hőmérsékletre érzékeny.
Fája középerős növekedésű, habitusa elterülő. Termőnyársakon és hosszú vesszőkön egyaránt fejleszt terméseket. Termőre fordulása középkorai, rendszeresen és jól terem. Virágzási ideje középkései vagy kései, S genotípusa: S7S10. Több gén által kódolt (Rvi6+Rvi2-Rvi8+Rvi1) varasodásrezisztenciával, s emellett lisztharmattal és tűzelhalással szemben is magas rezisztenciával rendelkezik.

Rosmerta

Az All Red Jonathan és a Prima keresztezésével nemesítették a BCE Gyümölcstermő Növények Tanszéken. Hazai oltalmaztatása folyamatban van, ezt követően kezdődik a termesztésbe vonása.
Szeptember harmadik hetében szüretelhető, friss étkezésre és sűrítménynek is alkalmas. Gyümölcse középnagy, alakja kúpos. Sárgászöld alapszínét a gyümölcs csaknem 100%án sötétpiros fedőszín borítja. A felületen kevés, közepes lenticella található, a héj erősen zsíros. Húsa krémszínű, középkemény, gyengén vagy közepesen lédús, édessavas, a Jonathanhoz hasonló. A pufikosodás megelőzése érdekében kalciumos permetezéseket igényel.
Fája középerős növekedésű, elterülő, a termőnyársakon és a hosszú vesszőkön egyaránt hoz terméseket. Nagyon korán fordul termőre, jól és rendszeresen terem. Virágzási ideje középkorai, S genotípusa: S9S10. Varasodásrezisztens (Rvi6), lisztharmattal és tűzelhalással szemben mérsékelten ellenálló (a hajtás és a virág is).
 

Forrás: