0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lecsaptak az illegális szarvasgomba vadászokra

Az olasz csendőrség 15 illegális szarvasgomba gyűjtőre szabott ki súlyos pénzbüntetést, akik engedély nélkül, szezon előtt az éj leple alatt próbálták begyűjteni az értékes alapanyagot.

Az engedély nélküli begyűjtők a szezon kezdete előtt az éjszaka sötétje alatt kezdték meg az értékes alapanyag begyűjtését. Az éjszaka viszont nem segített a 15 illegális gombavadásznak, mert az ellenőrök így is leleplezték őket.

Az olasz csendőrség  arról számolt be, hogy az értékes szarvasgombafajták korai begyűjtésének megakadályozására irányuló műveletet, Firenze közelében, Certaldo, Barberino Val d’Elsa és Montespertoli területén hajtották végre. Ez a terület az egyik híres lelőhelye a gasztronómia aranyának is nevezett szarvasgombának. A tiltott keresés legfőbb oka, hogy a híres ritkaságot a lehető leggyorsabban piacra dobják.

A regionális hatóságok rendelete szerint a szezon szeptember 10-én kezdődik és az év végéig tart.

Az éretlen példányok gyűjtése pedig jóvátehetetlen kárt okozhat a többi példányban is – figyelmeztetnek a szakértők, ezért is szükséges a gyakori ellenőrzések megszervezése.

A szarvasgomba gyűjtésére és értékesítésére vonatkozó jelenlegi szabályozás szerint Olaszországban az idő előtt betakarított és az éretlen példányokat elkobozzák.

Az illegális gyűjtőket mintegy 70 euró pénzbírsággal sújtják, plusz 100 euró minden egyes példányért.

Olaszországban nagy kultusza van a szarvasgombának, az ókortól fogva a mai napig igen keresett és igen drága gombaféleség. Évszázadok óta afrodiziákumnak tartják, de ez a tulajdonsága nem igazolódott be.

Fűszerként használják a gasztronómiában illata és  különös zamata miatt.

A szarvasgomba megtalálásához és kiásásához kutyákat képeznek ki, amelyek képesek kiszagolni és megtalálni az illatos gombákat. Olaszországban az egyik leghíresebb lelőhelye Piemont térsége, és itt működik 1880 óta a világ egyetlen szarvasgombakereső kutyaegyeteme. Az itt található Alba városában pedig

évente nemzetközi szarvasgombavásárt és aukciót tartanak, ahol a legértékesebb darabokért akár 100 ezer eurót is fizetnek.

A város híres étele a szarvasgombás tészta.

Az értékes alapanyag kilónkénti ára évente nagy mozgást mutat, főként az időjárás miatt, van amikor 500 Eurót is kérnek kilójáért, más években viszont 140-150 euróért is meg lehet venni.

Forrás: farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu