0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Stressztoleráns fajták nemesítésére nyertek támogatást

Stressztoleráns zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapból a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a Flóratom Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciuma - közölte a konzorcium hétfőn az MTI-vel.

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása, a növényeket ezek révén érő stresszhatások elleni küzdelem

– állapítja meg a konzorcium közleménye.

A paprikánál egy olyan fajta létrehozására törekszenek, amely ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, a hőmérsékletingadozásnak, magas sókoncentrációnak, és jól viseli a szárazságot is. A borsónál egy korai fajta, sötétzöld színű – feldolgozás esetén kevésbé színvesztő – nagyméretű, magas szintű biotikus stressztoleranciával rendelkező fajta nemesítését tűzték ki célul.

Az uborka és a dinnye esetében magas só tolerancia szintű fajtákat akarnak létrehozni, amelynek révén e két növényfaj termesztése jobban eltolódhatna a mediterrán térség felé – jelezték a közleményben.

Forrás: MTI