0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Korszerű, gazdaságos növényvédelem

Az idén tovább folytatódott a gyümölcstermesztés korszerűsítését célzó együttműködés, amely szakmai előadásokkal és bemutatóval hívta föl újból a figyelmet a gazdaságos növényvédelmi megoldásokra a Tolna megyei Lengyelben. A 2018-ban indult program foglalkozik a gyümölcstermesztés korszerűsítésének időszerű kérdéseivel, a precíziós gazdálkodás adta lehetőségekkel. Hagyományteremtésre is törekednek.

A szakiskola általános igazgatóhelyettese, Gergicsné Nagy Eszter köszöntötte az érdeklődőket és bevezetőjében elmondta, hogy az ajánlott technológiával ismét jelentős terméstöbblet betakarítása várható a bemutató gyümölcsösben. Elsőként Steiner István röviden bemutatta a Sumi Agro Hungary Kft.-t és annak kertészeti programját. Fölhívta a figyelmet a Shigeki algakivonatot tartalmazó növénykondicionáló termékre, amelynek hatását a szakiskola gyümölcsösében a szakmai előadások után be is mutatták. Külön kiemelte az ültetvények gyomirtásának jelentőségét, utalva arra, hogy a gyomfajok nemcsak közvetlen versenytársai a kultúrnövényeknek, de a kórokozók és kártevők számára köztesgazdaként is életteret nyújtanak, ez fokozza a veszélyességüket.

Hatékony megoldások

A Sumi Agro Hungary Kft. szinte minden kultúrában javasol hatékony növényvédelmi megoldást. Steiner István a gyomirtó szerek közül a Kabuki és a Pledge 50 WP készítményt emelte ki. A Kabuki négyévesnél idősebb alma- és szőlőtelepítésekben az oldalhajtások, illetve tőhajtások leperzselésére, a növekedés megakadályozására kapott engedélyt, alkalmazásával jelentősen csökkenthető a kézi munka szükségessége. A hatóanyag bejutását az engedélyezett fejlődési állapotban és dózisban nagyban fokozhatja a Spur tapadásfokozó permetlébe keverése.

Fontos, hogy a gyomirtó szert kis nyomáson, és minél nagyobb cseppmérettel juttassuk ki, és az elsodródás veszélye kizárható legyen.

Minden gyümölcsfélében, de szőlőben is engedélyezett a Pledge 50 WP gyomirtó szer, amely évente két alkalommal használható az engedélyezett adagban. Az első kijuttatás lehetőleg a gyomok tömeges kelése előtt történjen, növényi maradványoktól mentes talajra. Másodszor a gyomnövények kelését követően, lehetőleg tapadásfokozó hozzáadásával permetezzünk, oly módon, hogy a kultúrnövényt ne érje a vegyszer. A Pledge 50 WP-t szőlő- és gyümölcsültetvényekben sorkezelésre vagy a teljes felület kezelésére is használhatjuk.

Gyümölcstermesztésben és szőlőben is engedélyezett a Trustee Hi-Active totális gyomirtó szer, amely önmagában vagy a Pledge készítménnyel kombinációban is kijuttatható. Fölhasználásakor szintén fontos az előírások betartása.

A gomba- és baktériumfertőzésekkel szemben kedvező hatású az Astra Rézoxiklorid készítmény, amely számos egyéb kultúra mellett a gyümölcstermesztésben és a szőlőben is engedélyezett. Steiner István előadásában kiemelte, hogy a termék homogén szemcsemérete miatt is fontos és különösen hatékony eszköz a védelemben. Szó volt az egyre népszerűbb, mélyhatású Cyflamid gombaölő szerről is, amely lisztharmat ellen engedélyezett almástermésűekben, szőlőben és kalászosokban.

A rovarok elleni készítmények közül a szakember a számos kultúrában kijuttatható és immár kajsziban is használható, fölszívódó Mospilan 20 SG készítményre hívta föl a figyelmet, míg a taglózó hatású, minden gyümölcsfélében és szőlőkben is engedélyezett Wakizasi rovarölő szer szántóföldi és zöldségkultúrákban is használható.

Drónok a jövőben

Magyarországon a drónok alkalmazása még várat magára, a témával kapcsolatban az Agrárkontakt INTEM részéről Szakáts Ákos tartott előadást, érintve mindazon lehetőségeket, amelyeket e repülő alkalmatosságok kínálnak, kezdve az alacsony beruházási, és a minimális üzemviteli költségekkel.

A repülő szerkezetekre (gépek paraméterei, tartályméretek stb.) és az alkalmazható növényvédő szerekre (a szórásképeket is érintve) vonatkozó szakhatósági vizsgálatok még a jövő feladatai.

A hatóságok pozitív hozzáállása biztató lehet minden érintett, különösen a fölhasználók számára.

Biztató kísérletek

Lombtrágya, mellékhatásokkal

A Sumi Agro Hungary munkatársa, Mándoki András a kajsziban végzett kísérletekhez kapcsolódóan a Sergomil-L 60 készítményről szólt. A Sergomil-L 60 réztartalmú lombtrágyaként engedélyezett felszívódó termék mellékhatásai különösen fontosak. Azon túl, hogy a csonthéjasok érzékenyek a réz mikroelem hiányára, hasznos mellékhatás a jelentős ellenállóképesség-javulás, a baktérium- és gombaölő mellékhatás a kezelt növényeken. A terméket ezért a gyártó hozzájárulásával biostimulátorként is engedélyeztetni kívánják.

Kajszi esetében a szakiskola gyümölcsösében a sztigminás levéllyukacsosodás betegségre végzett mellékhatás-vizsgálatok eredményei kiválóak. Három, 10-16 naponként, virágzás után végzett permetezés hatására ugyanis a levéllikasztó gomba fertőzése a kontrollhoz viszonyítva szignifikánsan csökkent, a termésen pedig csak nyomokban alakult ki a tünet. A Sergomil-L 60 dózisa 1,5-3 liter hektáronként. Egyéb kísérletekben is jó eredményt adott csonthéjasok gutaütésének visszaszorítására, almástermésűeknél a tűzelhalás megelőzésére, meggyantraknózis, szőlőperonoszpóra, alternáriás betegségek és paradicsomvész ellen.

Az Eurofins Agroscience Services Kft. munkatársa, Futó Márton a talaj- és növényvizsgálatok aktualitásairól számolt be. Az Eurofins Minerág Kft. talajvizsgálatokat is végző laboratóriuma Szekszárdon található.

A hagyományos, kötelező talajvizsgálatok mellett vagy helyett új generációs talajanalízist is végeznek, ami immár a precíziós gazdálkodás alapvető művelete.

Az új talajvizsgálatok fölhasználhatósága túlmutat a kötelező talajvizsgálatokon, a tápanyag-utánpótlás műveletein. A Haifa Hungary részéről Kéki László utalt a kajszi tápanyag-utánpótlásának fontos kérdésére. Elmondása szerint a tápanyagok pótlása nem tavasszal, hanem közvetlenül a gyümölcsszedés után kezdődik. Ettől kezdve történjen a tápanyagfeltöltés levélanalízis alapján.

Bogya Zita a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. képviseletében beszélt a szervezet munkájáról és céljairól, továbbá beszámolt egy görögországi szakmai útról is.

A szakiskola gyümölcsösében Steiner István vezette a résztvevőket. Az első, a Sergomil-L 60 készítménnyel végzett vizsgálat a kajsziültetvényben történt. A nem kezelt részen már látható volt a rézhiány tünete: a levelek hullámosodtak, helyenként klorotikus foltok alakultak ki, és erősebb volt a sztigminás betegség fertőzése is. A Sergomil lombtrágyával kezelt parcellákon elmaradtak a nemkívánatos tünetek, a levéllikasztó gomba csak nyomokban fordult elő a termésen.

Biztatónak tűnt a Shigeki algakivonatot tartalmazó biostimuláns a szélsőségesen meleg időjárás kajszira kifejtett kedvezőtlen hatásának kivédésében. Ezt a készítményt a növényeket ért stresszhelyzet leküzdésére javasolják. Használatával harmonikus tápanyagegyensúly tartható fenn a növényekben. A Shigeki aktívan hat a fotoszintézisre, a hormonális egyensúly alapkészítménye, jobb virágzást, termékenyülést, kiegyenlítettebb és piacosabb termést eredményez. A készítmény gyümölcskultúrákon kívül szőlőben is engedélyezett.

Forrás: Kertészet és Szőlészet