0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csendes órák az üzletekben

Az Auchan áruházlánc lengyelországi üzleteiben augusztusban minden héten úgynevezett csendes órákat vezetnek be. Ezzel az autizmussal élők vásárlását szeretnék megkönnyíteni.

A csendes órák az áruházban egy olyan előre kijelölt időszak, amikor

kikapcsolják a  hangosbemondókat, a zenét, a reklámokat, a bemutató célú tévékészülékeket és az áruház világításainak fényerejét is csökkentik. Leveszik  a pénztárgépek és az árleolvasók hangját is.

Ezzel az intézkedéssel nyugodt környezetet kívánnak létrehozni az autizmusban szenvedő beteg emberek számára, akiknek egy hagyományos módon történő bevásárlás nagyon nagy kihívás jelent. Ezek az emberek az ingereket nagyon eltérően érzékelik, így még a néhány percig tartó, hangos helyen való tartózkodás is fáradtságot, és ingerlékenységet okoz náluk. Ezért az autista embereknek az egyszerű vásárlás valódi problémává válik.

Lengyelországban a zajcsökkentett időszak nem csak magára az Auchanra üzletre érvényes, hanem az egész bevásárlóközpontra is, ahol az Auchan üzletek találhatók.  

Minden Auchan üzlet vezetése külön döntheti el, mikor jelölik ki a csendes időszak óráit.

Az egyes üzletek igazgatói a helyi illetékes szervezetekkel  és alapítványokkal folytatott konzultációt követően döntenek a nap és az órák megválasztásáról, amikor az adott Auchan üzletben alkalmazni kell a fény és hanghatások korlátozását. Egyes üzletekben a csendes órák ezért reggel lehetnek, másokban pedig este.

Az elmúlt években Európa több üzletláncában is meghozták ezt a döntést.

Magyarországon tavaly ősszel a Decathlon áruház vezette be a csendes órák rendszerét,

ahol minden hónap első hétfőjén 10 és 12 óra között csendesednek el az üzletek.

 

Forrás: gazeta.pl/magyarmezogazdasag.hu