0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csökkentsük nitrogénveszteség általi költségeinket!

Az Agrárminisztérium honlapján megjelentette a „Jó gyakorlatok a környezetbarát sertéstartásban és tápanyag-gazdálkodásban” című kézikönyvét.

A kézikönyv megfogalmazza az alábbi előremutatásokat:

„Az elmúlt években jelentős változások történtek az agráriumot szabályozó uniós szabályokban, melyek a hazai jogi szabályozásban is egyre nagyobb jelentőséget kapnak.

A vizek védelmének változatlan fontossága mellett (Nitrátrendelet) egyre hangsúlyosabban jelennek meg a levegőtisztaság-védelmi követelmények,

ami újabb feladatokat ró majd a gazdákra. Kijelenthető azonban, hogy a követelmények teljesítésével a gazdaságok tápanyag-hatékonysága is javul, ami a gazdálkodók érdeke is.” – szemléz a nak.hu

A szerzők rámutatnak arra, hogy az ammónia-kibocsátás csökkentése több szempontból fontos.  Egyrészt az ammónia légszennyező anyag, jelentős mennyisége a levegőben egészségkárosító hatást fejthet ki.  E hatása miatt az EU levegőtisztaság-védelmi irányelve szigorú kibocsátás csökkentést írt elő tagállamaiban eltérő mértékben.

Fentieken túl igen fontos gazdálkodói érdek, hogy a szerves és műtrágyákból a légkörbe kerülő ammónia tápanyagveszteséget csökkentsék, hiszen az állattartó telepen jelentős anyagi és munkaerő ráfordítással kezelt, majd kijuttatott trágyák, illetve a drágán vett műtrágyák hatóanyaga a levegőbe távozva szó szerint ablakon kidobott pénzzé válik.

A vegyes gazdaságok saját jól felfogott érdeke, hogy minél többet megőrizzenek a szerves trágyák tápanyagtartalmából, ezzel is csökkentve a műtrágyafüggőséget.

A szerves trágyát nem használó növénytermesztő gazdaságok műtrágyára alapozott tápanyag-utánpótlása során a tápanyag-hasznosulást alapvetően határozza meg az ammóniaveszteség mértéke

A kézikönyv gyakorlati útmutatást ad a helyes tápanyag-gazdálkodáshoz a nitrogén teljes körforgásán keresztül az állattenyésztéstől a növénytermesztésig. A nemzetközi és hazai kutatások, bevált gyakorlatok és nemzetközi útmutatások segítségével mutatja be a legjobb technikákat a tápanyagveszteség, tápanyagtartalom elkerüléséhez és a gazdálkodás hatékonyságának növeléséhez.

A kiadvány az AM honlapján elérhető.

Forrás: nak.hu