0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A környezetvédelem foghatja vissza a hazai műanyaggyártást

A fogyasztói igényekhez igazodva dinamikusan bővül Magyarországon a PET feldolgozása, de a debreceni BMW és a 3D-nyomtatás is húzhatja a szektort. Az egyszer használatos termékek tilalma viszont lyukat üthet a termelésben.

Mintegy 1618 ezer tonna műanyag alapanyagot állítottak elő 2018-ban Magyarországon, közel 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Mindez értékben 14,6 százalékos bővülést jelent – a Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) szaklapja, a Polimerek Magazin friss száma szerint – írja a Világgazdaság.

A 355 cég bevonásával készült éves jelentésből kiderül, hogy az elmúlt év a nagyobb, nemzetközi hátterű vállalatok,

főleg a csomagolóanyag- és az alkatrészgyártók számára erőteljes növekedést hozott,

de volt példa vállalkozások bezárására is. A bővülés hátterében a hulladékok újrahasznosítása is állhat.

Az elmúlt időszakban legdinamikusabban a fröccsöntött termékek, elsősorban a nagy értékű műszaki cikkek és az autóalkatrészek gyártása bővült, mégpedig 3,1 százalékkal, kicsit elmaradva a 2017-es növekedéstől.

Még így is erre a szegmensre jut az összes feldolgozás 31,5 százaléka.

Felemás képet mutat az üreges testek előállítása. A 2,5 literes palackok gyártása 1,7 százalékkal esett, az ennél nagyobbaké 12,3 százalékkal nőtt.

A fogyasztói igényekhez igazodva rendkívüli tempóban bővül a polietilén-tereftalát (PET) feldolgozása is, az év végére elérte a 110,8 ezer tonnát, ez 86,5 százalékos ugrás a 2010-es adathoz képest. A PET aránya a hazai összes felhasználásban 10,7 százalék volt, 1,4 százalékkal nagyobb a világátlagnál. A PET döntő többségéből Magyarországon üdítőital, ásványvíz, olaj, ecet, bor, sör, valamint gyógyszerek, étrend-kiegészítők és háztartási vegyszerek palackja készül. A PET-fólia gyártásába több cég is belevágott, tavalyi együttes termelésük 17,1 ezer tonna volt, míg az öt évvel ezelőtti csupán 1,3 ezer tonna.

Forrás: Világgazdaság