0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zöldhagymát tavaszra

Kora tavasszal a zöldhagyma az egyik első zöldségféle, ami a kertünkből az asztalra kerülhet. Ehhez azonban már most vetnünk kell, vagy néhány hét múlva lerakni a dughagymákat.

A legelterjedtebben használt hagymafaj zöldhagyma neveléséhez a vöröshagyma. Emellett a téli sarjadékhagymából is finom zöldhagyma lesz, bár annak sokan csak a zöld részét használják: a metélőhagymához hasonlóan vágják. Viszonylag vékonyszálú zöldhagymát ad a salottahagyma, azonban egy-egy hagymafejből általában 3-5 hajtás is előtör, így a hozam megfelelő lesz.

zöldhagyma

Hogy igazán korai zöldhagymánk legyen, a vöröshagymát magról augusztusban kell elvetni, vagy a dughagymákat szeptember-október hónapokban elültetni.

Az augusztusi magvetéses termesztés sikerének kulcsa a talajelőkészítésben és a kelesztő öntözésben rejlik. Száraz, kötöttebb szerkezetű talajon nehéz aprómorzsás magágyat készíteni a kis méretű vetőmag egyenletes, megjelelő mélységben való vetéséhez és a gyenge hagymanövények sikeres kibújásához. Bár a hagyma apró magját viszonylag sekélyre (2-3 cm mélyre) kell vetni, a talaj jó vízgazdálkodásának segítésére, valamint a növények későbbi fejlődése érdekében a talaj felső rétegét optimális állapotúvá kell megmunkálnunk.

zöldhagyma

Tudta?

• Akik a köztes termesztést kedvelik, áttelelősaláta-sorokba is rakhatnak zöldhagymának szánt dughagymát.

• Áttelelő hagymából a zöldhagymát március végétől kezdhetjük szedni, természetesen kezdetben a növények még vékonyabbak, április második felében pedig már kifejezetten vastagok.

• Valamennyi említett zöldhagymafaj esetében tavasszal átmeneti fóliatakarással segíthetjük a koraiságot. Érdemes kipróbálni például a kisalagutas takarást, erre azonban már ültetéskor kell gondolni, és úgy elhelyezni a növénysorokat, hogy a kisalagút alá akár három sor is beférhessen, 20 cm-es távolsággal. Utána a kisalagutat áttelepíthetjük tavasszal ültetett vagy vetett melegigényesebb növények fölé.

Legnehezebb az öntözés jó szervezése. A szakma véleménye megoszlik abban, hogy szükség van-e előöntözésre, azaz a talaj vetés előtti feltöltésére, vagy tudunk-e megfelelően öntözni vetés után úgy, hogy a talajfelszín ne cserepesedjen ki. Az az igazság, hogy

egy átlagos évben szükséges az előöntözés (sokszor a talajt sem tudjuk megfelelően megmunkálni enélkül), és a vetés és kelés közötti időszakban is pótolni kell a vizet.

Ha a talajt nem tudjuk megfelelő állapotba hozni, házikerti körülmények között javasolt inkább a dughagymás technológiát választani. A dughagyma jobban tűri az egyenetlen vízellátást, valamint jobban tervezhető a növények fejlettsége is az átteleltetéshez. Mindkét technológiában célunk, hogy a növények ceruzavastagságúak legyenek a tél beálltakor. A sortávolság mindegyik technológiánál 25-30 cm lehet.

Forrás: Kerti Kalendárium