0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A Union of Concerned Scientists (UCS) amerikai nonprofit szervezet legújabb tanulmánya szerint hatalmas területen segítené a fenntartható mezőgazdasági termelés elterjedését, ha a nagy gabonapehelygyártó cégek így termesztett gabonaféléket használnának alapanyagként — számolt be a modernfarmer.com.

Mint írják, az utóbbi évtizedekben a rendelkezésre álló számos gabonaféle közül kettő, a búza és a kukorica dominálta ezt az iparágat.

Márpedig ezeket a gabonaféléket épp a legkevésbé fenntartható módon termesztik: a kukorica például sokszor ugyanazon a helyen marad, vagy más haszonnövénnyel vetésforgóban termesztik, így a talaj jobban ki van téve az eróziónak, ami környezeti problémákhoz vezet. Ehelyett minél változatosabb vetésforgókra lenne szükség, illetve arra, hogy a vetésforgókban takarónövényeket használjanak.

A 4 fő gabonapehely-gyártó az Egyesült Államokban – a General Mills, a Kellogg Company, a Post Holdings és a Quaker Foods – uralja a piac 86 százalékát, így valóban fontos, hogy ők milyen vállalásokat tesznek.

Marcia DeLonge, a UCS senior tudósa szerint határozott, sőt agresszív lépésekre van szükség: “azok az ételek, amelyekkel sokan nap mint nap találkozunk, nagy hatással lehetnek a termőföld védelmére, a víztisztaságra, és segíthetnek a klímaváltozással kapcsolatos megoldásokban is”. A tanulmányban

konkrét számításokkal is alátámasztották, hogy ha egy-egy nagy gabonapehelygyártó csak a legnépszerűbb reggeliző termékeinek alapanyagát szerezné be fenntarható gazdálkodásokból, akkor akár több, mint százezer hektár termőföldet lehetne ily módon átalakítani.

A General Mills már ígéretet tett arra, hogy 2030-ig egymillió hektárnyi, hagyományos művelésű területet alakít át.

Forrás: modernfarmer.com