0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Clematis Little Lemons a Plantarium legjobb újdonsága

37. alkalommal nyitott meg Hollandia legnagyobb múltú dísznövény szakkiállítása, a Plantarium Boskoopban, amely a következő évek újdonságainak legnagyobb bemutatója. Az idén 63 növényújdonság versenyzett a fődíjért, amit az apró, bokros termetű, sárga virágú Clematis Little Lemons nyert el.

A növényeket a Boskoopi Királyi Kertészeti Társaság (KVBC) szakértői bírálták. A Clematis Little Lemons igazán figyelemreméltó; az iszalagoktól szokatlan módon apró, nagyjából 30 centis termetének köszönhetően szegélyágyásokban, függőcserepekben, balkonedényekben alkalmazható. Apró, sárga, csengettyűvirágai igen mutatósak, folyamatosan nyílnak és beborítják az egész növényt. A fajtát az iszalagtermesztésre szakosodott J. van Zoest B.V. mutatta be, de a Plantipp fajtaügynökség standján is láthattuk.

Emellett még két arany minősítést osztottak ki, az egyiket a szintén kompakt Buddleja Blue Sarrah, a másikat a Hydrangea paniculata Whitelight nyerte el. Mindkettőt a Kwekerij Lendert de Vos B.V. mutatta be. Az újdonságoknak kiültetési teljesítményüket is bizonyítaniuk kell. A boskoopi Harry van de Laar gyűjteményes kertbe telepítik el őket, és vizsgálják több éven át.

A nemzetközi szaksajtó is odaítélte díját növényújdonság, illetve koncepció kategóriában. A növények közül a Cercis canadensis Carolina Sweetheart nyerte el legjobban a szaksajtó képviselőinek a tetszését. A rendkívül mutatós, tarka levelű júdásfa minden évszakban más színben pompázik, Tavasszal a kihajtó szív alakú levelek bordók, majd fehéren pettyezett zöld színre, ősszel pedig rózsaszínre és pirosra váltanak. Lilásrózsaszín virágait a törzsön és az ágakon hozza. Legföljebb 6 méter magara növő fa a közepes méretű kertek mutatós központi növénye lehet. A fajtát az USA-ban az Észak Karolina Egyetemen nemesítették, szabadalommal védett. A fajtát a Joh. Stolwijk & Zn. kertészet mutatta be.

Koncepció kategóriában az F.N. Kempen cég által kitalált és bemutatott PottBurri fantázianevű, a talajban biológiailag lebomló, napraforgóhéjból készült termesztőcserép érdemelte ki a legjobb újdonság díját a sajtótól. Az egyelőre 10,5-es méretben gyártott cserépben termesztett növények edényestől elültethetők a talajba. (A márkanév szójáték, jelentése „elásott cserép”.) A cserép 20 hét alatt lebomlik. A környezettudatos lakosság és a fiatalok célozhatók meg vele.

Az idei Plantarium mottója, Green fits all, azaz Zöld minden méretre, a kis kertek, apró balkonok és udvarok növényire fókuszál. Emellett

vezértémája a környezetvédelem, azon belül is a kertészetekben fölhasznált műanyagok újrahasznosítása és -földolgozása, használatuk csökkentése és biológiailag lebomló anyagokkal való helyettesítése.

Több kiállító bemutatóján kaptak kiemelt szerepet ezek a termékek, illetve megoldások, valamint a biológiai növényvédelem, és a természetes ellenségek használata a szabadföldi termesztésben. A Plantarium szervezői több alkalommal vezetett „ökotúrán” kalauzolták körbe az érdeklődőket a húsz ökotudatos kiállító standjain.

A Plantariumról készült részletes beszámolóinkat a Kertészet és Szőlészet későbbi számaiban olvashatják.

Forrás: magyarmezogazdasag