0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nagyobb a görbe uborka rajongótábora, mint gondolták

A legtöbb hollandnak semmi baja nincs az esztétikai hibás zöldséggel és gyümölccsel, derült ki egy friss felmérésből. Érdekes, hogy az áruházak eladási adatai eközben nem ezt támasztják alá.

A Radar nevű holland piackutató cég körkérdéséből az derült ki, hogy mindössze a megkérdezettek két százaléka utasítja el alapvetően a „tökéletlen”, azaz a megszokottól eltérő színű, alakú, esetleg enyhén sérült zöldséget és gyümölcsöt. Vagyis

százból csak két vásárló kerül el nagy ívben bármit, ami nem szabványos,

a többiek pedig ilyen vagy olyan feltételekkel, de betennék a kosarukba a görbe uborkát, az elágazó sárgarépát, a babás burgonyát és társaikat. Az áruházláncok ezt eddig nem így tudták, legalábbis a saját eladási számaik nem ezt támasztották alá – számol be róla a fruchthandel.de portál.

De mit mérlegelnének a vevők, ha választhatnának a görbe és a szabványos zöldség között? Nem meglepő módon legelsősorban a hozzáférhetőségtől és az ártól tennék függővé a választást, vagyis ha az általuk alapvetően látogatott üzletekben lenne ilyen különc kínálat, ráadásul jó áron, akkor élnének a lehetőséggel – válaszolta a megkérdezettek 98 százaléka.

Hogy mi az a jó ár, az mindenkinek mást jelent persze. De hogy

alapvetően nem tartják értéktelenebbnek a hollandok azt, ami valami miatt kilóg a sorból,

arra ékes bizonyíték, hogy a körkérdésben részt vevők 49 százaléka szerint nyugodtan be lehet árazni a szokatlan fazonú zöldségeket-gyümölcsöket ugyanúgy, mint a szabványos társaikat. Csak hajszálnyival többen voltak azon a véleményen (a megkérdezettek 51 százaléka), hogy ami nem az elvárható módon néz ki, azt olcsóbban kell adni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu