0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kis kaptárbogár újra felbukkant Olaszországban

Dél-Olaszországban újból kis kaptárbogárra bukkantak. Vita zajlik arról, hogy egy újabb szállítmánnyal érkezett-e Európába, vagy első felbukkanása óta, 2014-tól folyamatosan jelen van a régióban.

Folytatódik a kis kaptárbogár (Aethina tumida) inváziója? Erre a kérdésre egyelőre nehéz a válasz. Annyi biztos, hogy újból kis kaptárbogárrá bukkantak Olaszország déli részén, amikor

a mezőgazdasági és erdészeti rendőrség illetékesei az állatorvosi szolgálat munkatársaival egy már többször elmarasztalt méhész állományában vizsgálódtak.

A méhészt még májusban letartóztatták, amikor az a tiltás ellenére egy zárlat alatt álló kalabriai területről méhcsaládokat szállított ki. Az állomány tíz kilométerre található  attól a helységétől, ahol 2014-ben hivatalosan jelentették a kis kaptárbogár felbukkanását.

A jelentés utáni években nem találtak kis kaptárbogarat a környék méhészeteiben, és a zárlatot 2017 márciusában feloldották.  Így ekkortól a méhek kivitele és behozatala ebben a régióban is lehetővé vált.

Arról, hogy a kis kaptárbogár újbóli felbukkanása egy újabb szállítmánynak „köszönhető”, vagy azóta is jelen van a környéken, viták sorát indította el Olaszországban. Egy olasz állatorvos szerint, aki a német méhészújságnak (Deutsches Bienenjournal) nyilatkozott, Kalabria és Szicilia között az utóbbi években elharapódzott az illegális szállítmányozás, ami ellen a rendőrség fokozottan csak idén lépett fel.

Figyelem: A kis kaptárbogár fertőzöttség (Aethina tumida) bejelentési kötelezettség alá tartozik,

a méhészek annak észlelését, gyanúját haladéktalanul jelenteni kötelesek a hatóság felé. A fertőzöttség terjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az esetleges kis kaptárbogárral való fertőzöttség mielőbbi felismerése. Az alábbi képeken látható a kórokozó lárva és kifejlett bogár alakja, illetve a kis kaptárbogár fejlődésmenete. (Nébih)

A kis kaptárbogár 2017-es észleléseiről már itt beszámoltunk: Lásd cikkünket!

Forrás: Deutsches Bienenjournal 2019/8 alapján