0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ritkán kap lángra az esőerdő természetes okokból

Általában gyújtogatás miatt vannak tüzek az amazóniai esőerdőben, természetes tűz kevésszer keletkezik - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának erdőökológusa kedden az M1 aktuális csatornán.

Aszalós Réka azt mondta,

a bányászat, a földterület-növelés és a favágás miatt folyamatosan csökken az esőerdő – jelenleg 5,5 millió négyzetkilométeres – területe, az egyre gyakoribb tűz pedig még tovább csökkenti azt.

Az erdőirtás gyakorisága az adott politikai helyzettől függ. Jelenleg Jair Bolsonaro brazil elnök gyengíteni szeretné az esőerdő megvédését, különböző felmérések szerint viszont a brazilok több mint 90 százaléka erősíteni szeretné azt – tudatta.

Véleménye szerint az elnök a politikai nyomástól „megijedve” a napokban mást – tűz megakadályozása, erdő újratelepítése – mond, mint korábban. Ez jó irány lenne, de nem olyan egyszerű megvalósítani, mert a fajgazdagságot nehéz és hosszú idő visszanyerni – fűzte hozzá.

Tóth Tamás meteorológus arról beszélt,

az Amazonas-medencét kevésbé érinti a klímaváltozás, mert ott a már meglévő nedvesség biztosítja a csapadék-utánpótlást.

Ez az egyensúly azonban felborulhat, ha az esőerdő területének csökkenésével kisebb lesz a párologtató felszín – fűzte hozzá.

Forrás: MTI