0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az ASP nem válogat: a kedvencként tartott malacok is veszélyben vannak

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa nem válogat, ugyanúgy megbetegíti a vaddisznókat, a gazdasági haszonállatként tartott sertéseket és a kis kedvencként nevelt törpemalacokat is. A sertések megóvása érdekében, elengedhetetlenül fontos, hogy minden tulajdonos, így a hobbitartók is ismerjék és betartsák a járványvédelmi szabályokat, intézkedéseket. Ehhez nyújt segítséget összefoglalónk.

Az ASP ellen nem kapható sem hatékony oltóanyag, sem gyógyszer. A házi sertések vírustól való megvédéséhez azoknak a tulajdonosoknak is ismerniük és alkalmazniuk kell a járványvédelmi szabályokat, intézkedéseket, akik kedvencként tartják a malacokat. Segítségképp összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

  • Fontos, hogy kedvenc malacainkat a lehetőségekhez mérten zártan tartsuk annak érdekében, hogy véletlenül se érintkezhessenek vaddisznókkal.
  • A fertőzött és magas kockázatú területeken – amelyekről a Nébih interaktív térképén tájékozódhatnak – ne sétáltassuk őket. Legjobb, ha teljesen elkerüljük ezeket a régiókat, illetve más ASP-vel fertőzött országba sem utazunk kedvencünkkel.
  • Törekedjük arra, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzen kisállatunk, különös tekintettel más sertéstartókra.
  • A bőrön, a ruházaton, a lábbelin és a különböző eszközökön lévő vírus megfertőzheti az állatokat! Etetés, játék, vagy bármilyen érintkezés előtt alaposan mossunk kezet és váltsunk tiszta ruhát, hogy megvédjük kedvencünket a betegségtől.
  • Tartsuk tisztán kisállatunk környezetét, takarítsunk, fertőtlenítsünk rendszeresen! Ne hozzunk sertéseink közelébe olyan eszközöket, amelyek fertőzöttek lehetnek.
  • Körültekintően vásároljunk takarmányt: engedélyezett takarmány előállítótól, nyilvántartott takarmányforgalmazótól.
    A vaddisznóval való érintkezés lehetősége miatt ne használjunk a szántóföldről, kaszálóról, legelőről frissen betakarított takarmányt, illetve alomanyagot!
  • A vírus fennmaradhat friss és feldolgozott sertéstermékekben, beleértve a szárított, sózott, fagyasztott vagy a füstölt termékeket is. Ne tartsuk egy helyen, egy hűtőben sertéshússal azt az eleséget, amit kedvenc malacunknak szeretnénk adni. Ha zöldséget vagy gyümölcsöt adunk állatunknak, jól mossuk meg! Ne adjunk nekik konyhai hulladékot, kutya vagy macskaeledelt!
  • A kisállatunkkal együtt tartott más fajú állatok is behurcolhatják a betegséget, így rájuk is ügyeljünk!
  • Ha malacunknál bágyadtságot, levertséget, lázat észlelünk, azonnal tájékoztassuk a szolgáltató vagy a hatósági állatorvost!
Forrás: Nébih