0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hűti a légkört az üvegházrengeteg

A kutatások szerint az üvegfelületek fényvisszaverése inkább hűti, mint melegíti környezetének légkörét. A dél-spanyolországi Almériában, a tengerpart menti félsivatagi térségben fekvő 30 ezer hektáros üvegházi létesítmények albedójának, azaz a fényvisszaverés mértékének vizsgálata azt bizonyította, hogy az áttetsző, illetve fehérre festett felületek fényvisszaverése hűti a környezetet.

Pablo Campra, az Almeria Egyetem kutatója és munkatársai több mint tíz éve, 2008-ban, a Geophysical Research Atmospheres szakfolyóiratban „A földhasználat megváltozása, az üvegházi létesítmények elterjedése miatti felszíni hőmérséklet-csökkenési trendek és negatív sugárzó erő a délkelet-spanyolországi régióban” című tanulmányukban kifejtették, hogy vizsgálataik szerint

az almériai üvegházrengeteg hőmérsékletváltozása nem követte a régió globális fölmelegedési ütemét, ami egy évtized alatt 0,5°C átlaghőmérséklet-emelkedés volt, hanem nagyjából 0,3°C-kal csökkent, így tehát egy évtized alatt 0,8°C-kkal csökkent a környezet átlaghőmérséklete.

Ennek a ténynek a megállapítását követően Campra professzor azt a feltételezését igyekezett igazolni és bemutatni, hogy a jelenség oka az albedó növekedése, amit az üvegházak felületének nyári árnyékoló festése idézi elő. A Lawrence Berkeley National Laboratory-ban végzett ezirányú kísérleteinek eredményeit 2013-ban publikálta. A tanulmány kiegészítéseként átfogó karbonlábnyom-meghatározást is végzett a 2011 óta alkalmazott életciklus-elemzési módszertan fölhasználásával. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy

az albedó növekedése 45 százalékban ellensúlyozza az üvegházi kertészet karbonlábnyomát. Így arra a következtetésre jutott, hogy az almériai üvegházrengetegnek kétféle módon is csökkenti a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait; lassítja a légkör fölmelegedését, illetve részlegesen ellensúlyozza a karbonlábnyomát, azaz az üvegházi zöldségtermesztő tevékenység hozzájárulását a globális fölmelegedéshez.

A 30 ezer hektár kiterjedésű almériai üvegházrengeteg a tartomány összfelületének csupán 3 százalékát foglalja el. Évente 3,5 milliárd tonna zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, amely 2,5 milliárd éves bevételt hoz, jelentős élelmiszer- és jövedelemtermelő terület. Az innen származó magasabb bevétel hozzájárul ahhoz is, hogy a kevésbé intenzív, de nagy talaj- és környezetterhelést okozó hagyományos mezőgazdasági ágazatok a régióban visszaszoruljanak, így a mediterrán cserjés területek, mint a térség „zöld tüdeje” jelentős mennyiségű szén-dioxidot kössenek meg.

Forrás: hortidaily.com/magyarmezogazdasag.hu