0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Béla és a Bikavér

Az egri Ostorosbor Pincészet prémium borcsaládja három különleges vörösborral lép piacra. A palackok nemcsak a tartalmuk miatt izgalmasak, a címkékre a Munkácsy-díjas képzőművész, Bukta Imre egy-egy festménye került. Ezek a borok a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások, és most a különleges megjelenésükkel is fölhívják magukra a figyelmet.

Az Eger melletti Ostoroson működő borászatban dolgozzák föl a 170 hektáros birtokról származó fehér és kék szőlőket, közel ötmillió palack bort forgalmaznak egy évben. Filozófiájuk két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány, vagyis arra törekszenek, hogy valamennyi árkategóriában a legmagasabb nívójú borokat kínálják, elősegítve ezzel a minőségi borfogyasztást. Most a prémium kategóriában mutattak be újdonságokat a Gundel étteremben, alátámasztva azt a törekvésüket, hogy

ételekkel jól társítható gasztroborokat kínálnak a fogyasztóknak.

Ezek a borok a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások, és most a különleges megjelenésükkel is fölhívják magukra a figyelmet.

Az, hogy kortárs festmény van a boroscímkén, mindenképp úttörő, egyben kissé kockázatos vállalkozás Bukta Imre szerint. Nem tudhatjuk, hogyan fogadják a fogyasztók az önmagukban sem megszokott műveket. A festő több száz alkotása közül Soltész Gergő ügyvezető és Ipacs Tamás grafikus választott, elsősorban a tulajdonos szívéhez közel álló képeket.

Legegyszerűbben a Delelő című festmény kiválasztása magyarázható, mondta Soltész Gergő, aki gyerekkorában szerette számolni a falun átvonuló teheneket. Ez a kép alkotója szerint békességet sugároz, és örömmel vette tudomásul, hogy egyben a 2016-os Cuvée Superiornak is nevet adott. A bor 60% Cabernet sauvignon, 10% Zweigelt és Merlot házasítása, 14 hónapig érlelték 225 literes újhordóban. Az intenzív fás jelleget a gyümölcsös-fűszeres Zweigelt acáltartályos érlelése ellensúlyozza benne.

A 2016-os Egri Bikavér Superior igazán különleges tétel, ugyanis a Pajados dűlőben egymás mellett lévő Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc ültetvények termését együtt szüretelték október 10-én. Az évjárat meleg és kellően csapadékos volt, a dűlő jellegzetessége pedig, hogy gyors az érés, de egyszer csak megtorpan, ez tette lehetővé, hogy egybeszüreteljék a fajtákat. A Cabernet-k teljes érésben, a másik két fajta már kissé túlérett állapotban volt a szüret idején. A tőkék terhelését a legszigorúbb egri megkötésekre tervezték, de az egyik fajtánál mégis 7 tonna lett az átlagtermés, ezért nem Grand Superior minősítésű a bor. Eddigi legnagyobb elismerése az idén Bordeaux-ban szerzett aranyérem. Palackján a Béla fácánnal című festmény reprodukciója látható.

A 2015-ös Kékfrankos a Soltész család egyik kedvence, gyümölcsös, a szőlő ízeit érzékeltető bor, nem túl magas alkoholtartalommal. A prémium bor a legszebb két-két 5 és 20 hektós hordó tartalmából készült, ahol korábban 12 hónapot töltöttek. A bor címkéjére a Korcsolyázó cigánylány című festmény került.

Az új Soltész-borok szeptembertől kaphatók kizárólag borszaküzletekben, éttermekben és a pincészetnél.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu