0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Még mindig csökkennek a világpiaci élelmiszerárak

Augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a cukor, a búza és a kukorica árának mérséklődése miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,1 százalékkal, 169,8 pontra csökkent a júliusi 171,7 pontról.

A mutató augusztusi szintje így is 1,1 százalékkal magasabb a tavaly augusztusinál.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Augusztusban a szemes termények ára átlagosan 6,4 százalékkal (10,8 ponttal) 157,6 pontra csökkent havi összevetésben, különösen a kukorica és a búza áresésére, miközben emelkedett a rizs ára.

A cukorárindex 4 százalékkal (7,3 ponttal) 174,8 pontra süllyedt, elsősorban a brazil fizetőeszköz gyengülésére, ami élénkítette az ország cukorkivitelét.

A húsfélék és a tejtermékek árindexe egyaránt 0,5 százalékkal nőtt, a növényi olaj- és zsírfélék árindexe pedig 5,9 százalékos emelkedéssel, 11 havi csúcsra ugrott.

Júliusi előrejelzéséhez képest a FAO 23 millió tonnával 2708 millió tonnára emelte idei globális gabonatermelési előrejelzését, ugyanakkor 4 millió tonnával 767 millió tonnára rontotta a búzaterméssel kapcsolatos várakozását.

Forrás: MTI