0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lovas programok a hagyományőrzés jegyében

Mint minden évben, a hagyományőrzés tükrében idén is megrendezték a Bábolnai Gazdanapok lovasbemutatóját, ami Rombauer Tamás vezényletével zajlott le. A gazdanapok minden napján volt lehetőségük az érdeklődőknek megtekinteni az átfogó, egyben történelmi bemutatót, amit képzett lovasok, lovas kaszkadőrök elevenítettek fel korhű jelmezekben.

„A Bábolnai Gazdanapoknak minden évben két lényeges eleme van: az agrárágazatban az újdonságok, a technológiai fejlesztések bemutatása, valamint a hagyományőrzés, ami főként a lovas programoknak és -bemutatóknak köszönhetően köszönnek vissza” – meséli Rombauer Tamás, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok ménesvezetője.


A bemutatók során kronologikusan láthatták a történelem egy-egy szeletét. Kezdve a 907-es Pozsonyi csatával, átfűzve a régi tradíciókkal övezett solymászattal, majd a huszársággal, mint a klasszikus ló és lovászképzés felvirágzásával, ami az 1700-as évekre vezethető vissza. A Pozsonyi csatát például rendkívül élvezetes imitációval varázsolták a nézők elé, akik már-már pillanatokra is, de azt hitték, hogy visszautaztak az időben.


„Bábolna lótenyésztés nélkül nem működik. Mindig is jelentős szerepet játszott az ország lótenyésztésében, és ez remélhetőleg – őrizve a hagyományokat – így is marad a továbbiakban is.”

– fejti tovább gondolatmenetét Rombauer Tamás, aki hozzátette, hogy a magyarság és a lovaglás összefonódott történelmünkkel, kultúránkkal, és mindezt a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok viszi tovább a jövőben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu