0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényorvos a közterületen: menetrendszerű augusztusi levélszáradás

Sajnos már megszokott látvány a fák augusztusi levélszáradása. A kánikulai forróságnak, a napsugárzásnak és a fölvehető tápanyagok hiányának is szerepe lehet a levélszélek beszáradásával meginduló folyamatban. Végül a nyár végi teljes lombhullás is bekövetkezhet.

Minél tovább zölden kellene tartani a lombot. A legtöbb gyümölcsfánál most alakulnak ki a következő évi termőrügyek, a leszüretelt fák védelmével már a 2020-as idényre gondolnak a kertészek. A közterületen sincs ez másképpen. A fotoszintézissel megtermelt tápanyagok most épülnek be a vesszőkbe, rügyekbe, ez adja a növények hideg- és szárazságtűrését, a sikeres tavaszi fakadást.

Most lombtrágyázással segíthetjük a növényeinket. A legtöbb fásszárú növényünkön megfigyelhetjük a tüneteket. Jelenleg még mindegyiken található annyi zöld levélfelület, amin keresztül föl tudják venni a levéltrágyák mikroelemeit.

A tápanyaggal jól ellátott, egészséges bőrszövetű növények jobban bírják a szélsőséges időjárást, a károsítók támadását és a városi stresszt.

A besodródó, barnuló levélszélek kialakulásában a káliumhiánynak is szerepe van. Részben ezt is pótolhatjuk a lombtrágyázással, pl. Wuxal K 40, Damisol Kálium stb. készítményekkel. A biokondicionálók és biostimulátorok többségét éppen a stressztűrőképesség fokozására fejlesztették ki. Ilyen pl. az Alga K Plus. Érdemes lenne néhány kísérletet beállítani ezekkel a „bio szerekkel”. Az ültetvényekben már bizonyítottak. Nem növényvédő szerek, algát, aminosavakat, illóolajokat és tápanyagokat tartalmaznak.

Augusztus végén pusztuló fagyalsövényhez hívtak, atkára gyanakodtak. Az atka és a fagyaltripsz, más néven orgonatripsz kezdeti kártétele valóban könnyen összetéveszthető, ám a későbbiekben a tripsz által szívogatott levelek torzulnak, felhólyagosodnak, törékennyé válnak és csillogóan ezüstös színűek. Még egészségesnek mondható levelek mellett fotóztam a kártételt. A fonákon található fekete ürülékszemcsék is a tripszekre utaltak.

Őszre teljes lombhullást is okozhat ez a szabad szemmel alig látható rovar.

Védekezés nélkül vajon meddig lesznek üde zöldek a rügyekből kibújó levélkék? Szerencsére közterületre engedélyezett a Mospilan 20 SP, a Decis Mega, a Vertimec Pro és a Vektafid A. A lehullott lomb megsemmisítésével is csökkenthetjük a következő évi fertőzést. Orgonán is hasonló tüneteket okoz, de hárson is leírták már ezt a fajt.

A tripszes sövényen fényképeztem a lapos kórócsiga telepeit is. A nyári forróság elől mászik föl a száraz, meleg talajról a kórókra, kiszáradt fákra. Nyálával lezárja a háza bejáratát, így óvja magát a kiszáradás ellen. Igazából nem károsít, a szakirodalom szerint főleg elhalt növényi részekkel táplálkozik. Itt sem láttam rágásnyomait a leveleken. Nyugtassák meg a bejelentőket: inkább csak csodálják meg a libasorban pihenő csíkos csigákat.

Zsigó György

(NMNK)

Forrás: Kertészet és Szőlészet