0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért annyira hűséges állat a kutya?

Akár olvasunk, akár beszélünk a kutyákról, egy dolog biztosan említésre kerül róluk: a ragaszkodásuk. De vajon miért annyira hűséges állatok a kutyák?

Ahogy követik minden léptünket, ahogy várnak bennünket az ajtó előtt, ahogy igéző szemekkel az ölünkbe hajtják a buksijukat… Mind-mind a hűség bizonyítéka. Miből fakad kis kedvenceinkben ez a lojalitás? Egyszerűen arról van szó, hogy azért ragaszkodnak hozzánk, mert kielégítjük a szükségleteiket, vagy mélyebbről fakadó érzelmi háttere van?

Ahhoz, hogy választ kapjunk, vissza kell mennünk a kezdetekhez. Meg kell vizsgálnunk, hogyan is kerültek mellénk, az otthonunkba, a kanapénkra ezek a ragaszkodó társak. A farkasokig nyúlunk vissza, hisz azok megszelídítésével és háziasításával indult minden. Csak hozzávetőlegesen tudjuk megállapítani, mikor is lehetett ez, valamikor 14 000 – 135 000 évvel ezelőtt.

A farkasok élelem után vadásztak, majd egy idő után rájöttek, az emberek táborai kiváló helyek arra, hogy élelmet guberáljanak. Az emberek befogadták őket, egyrészt a védelem, másrészt a társaság miatt. Azok a farkasok, akik jobban elfogadták a közeledést, több élelmet kaptak, nagyobb esélyük volt a túlélésre. Utódaik pedig követték a mintát. Így kezdődött ez a mindkét fél számára előnyös kapcsolat.

A farkasok korán megtanulták, hogy az emberek iránti hűség megegyezik a biztonsággal és az élelemmel. Vajon a kutyák is azért hűségesek, mert ránk vannak utalva?

Nem erről van szó, állítják a tudósok; inkább arról, hogy a kutyusaink a kedvünkben szeretnének járni. Kísérletekkel bizonyították, hogy a kutyák nem eszik meg az eléjük tett ételt, ha a gazdájuk azt megtiltotta. Ez egészen addig van így, amíg a gazdi szemmel tartja az ételt, amint becsukja a szemét, a kutyák megeszik.

A kutyák nagyon jól érzik / „leolvassák”, mit várunk el tőlük. Például, ha sírunk, sokkal jobban bújnak hozzánk, mint amikor beszélgetünk vagy dúdolunk. Ez nem csak a saját gazdájukra vonatkozik, teljesen idegenekkel is így viselkednek.

Persze vitába lehet szállni ezzel, állítva hogy a kutyák csak megtanulták ezt is a reakcióinkból. Amikor idegesek, szomorúak vagyunk, odabújnak hozzánk, és mi megöleljük, megsimogatjuk őket vagy rájuk mosolygunk. Viszont, nem szabad elfelejteni a tényt, hogy ilyenkor bennünk és a házi kedvencünkben is oxitocin hormon szabadul fel, amit a szeretet és szociális kötődés hormonjának is tartanak. Ez a kölcsönös pozitív érzelemhullám tovább erősíti a hűséget.

A kutyák evolúciója is afelé halad, hogy ez a kötődés még erősebb legyen. Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy a kutyák új izmokat fejlesztettek a szem körül, amelyek segítségével „megemelhetik” a szemöldöküket. Ettől a szemeik nagyobbnak és szomorúbbnak tűnnek, és mi még inkább elolvadunk tőlük. (Ezt a farkasok nem tudják.)

Tehát, a kutyák hűsége sokkal mélyebbről jön, mint pusztán a biztonság és az élelem utáni vágyból. Melegség és szeretet hatja át őket is, ha velünk vannak. Megtanulják a szokásainkat, a kedvünkben szeretnének járni, még közelebb szeretnének kerülni hozzánk. Az evolúciójuk is ezt mutatja.
Forrás: veterinarians.com