0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új futópálya a Keresztúri-erdőben

A főváros XVII. kerületében is gyümölcsöző az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése. A Helikopter lakópark melletti erdős területen futókört, tájfutópályát, tanösvényt és két új tisztást is létesítettek a Parkerdő szakemberei.

Az úgynevezett Keresztúri-erdő megújításánál a lakosság turisztikai, sport és rekreációs igényeket, vagyis a közjóléti igényeket tartották szem előtt. A területen ennek megfelelően kialakítottak egy 4,2 kilométeres futókört, egy tájékozódásifutó-pályát, amelyen a rögzített ellenőrzőpontokat érintve kell végig haladni, valamint egy szabadtéri edzőparkot.

Ezeken túl 15 állomásból álló interaktív tanösvényt is létrehoztak az erdőben.

A kihelyezett táblák bemutatják a terület és a szomszédos Új köztemető élővilágát, az 1944-ben kiépített védelmi rendszert, az Attila-vonalat, Pest 18-20. századi határköveit és az erdősítés történetét, illetve a temető 301-es parcelláját, az 1956-os forradalom utáni megtorlás áldozatainak nyughelyét. A rajtuk lévő QR-kódok leolvasásával hang- és videóinformációk segítik a tájékozódást.

A közel 30 millió forintos közjóléti fejlesztés részeként két tisztást alakítottak ki a Pilisi Parkerdő tervei alapján. A tisztások mellé tűzrakó helyek épültek, padokat, asztalokat és esőbeállókat helyeztek el, a tisztásokra információs táblákat állítottak. A fejlesztés része volt a megújított erdőterülethez tartozó parkoló kialakítása is.

A Parkerdő kezelésében lévő városi erdő környezeti célokat is szolgál, hiszen csökkenti a klímaváltozás káros hatásait, megszűri a levegő szállópor-tartalmát és véd a zajszennyezés ellen.

Olyan erdei közösségi teret szerettek volna kialakítani, ahol a családok, barátok kikapcsolódhatnak, akár bográcsozás, szalonnasütés vagy sportolás közben, mondta Horváth Tamás, a XVII. kerület alpolgármestere az átadón.

Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője pedig arról beszélt, a parkerdei fejlesztések leginkább a helyi lakosságot szolgálják, különösen a fővárosban, ahol a Budapesti Erdészet és a kerületek együttműködésében már számos ilyen beruházás valósult meg.

Forrás: Pilisi Parkerdő közlemény