0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szoborral emlékeznek a szentesiek a bolgár kertészekre

A bolgár kertészeknek emléket állító szobrot avattak Szentesen. Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotása azokra az időkre és történelmi viharokra emlékeztet, amikor a kertészettel foglalkozó bolgárok megélhetést, netán új hazát keresve 1870 és 1940 között letelepedtek Szegvár és Szentes környékén.

A város büszke és megbecsüli a múltját, ennek szellemében alakították ki azt az emlékhelyet, ahol felállították a szobrot a bolgár kertészek tiszteletére. Az alkotás azokra emlékeztet, akik megalapozták Szentes jelenét, hírnevét és nagyon sok család biztos kenyerét és megélhetését, mondta a szobor leleplezésekor Szirbik Imre polgármester. A bő másfél évszázada akkori hazájukból nyugatra menekült bolgár kertészek megélhetésükhöz hazát, helyet kerestek, és ez a város, ez a vidék nyitott kapukkal fogadta őket. Másfél évszázad elteltével elmondhatjuk, hogy ez a nyitottság megalapozta a fejlődést.

Az Ivanovok, Dimitrovok és a többiek nyomán a szentesiek is kiváló kertészek lettek, megtanulták, továbbfejlesztették, amit tőlük láttak. Kutattak, hasznosították a termálvizet, rengeteget, dolgoztak, izzadtak, közben megalapoztak egy nagyszerű várost. 

Az emlékhely és a szobor megálmodói és létrehozói helyi kertészek, akik anyagilag is hozzájárultak a csodálatos alkotás elkészültéhez.

A kezdeményezést Lányi Bence (Rijk Zwaan Budapest Kft.) és Dobos Ferenc (Grow Group Palánta Kft.) is támogatták és természetesen az Árpád-Agrár Zrt. és DélKerTész is csatlakozott hozzá. Valamennyien úgy gondolták, hogy álljon a két művész újabb gyönyörű szobra a hajdani Mezőgazdasági Szakközépiskolához közel, ott ugyanis nagyon sok kertész nevelődött, emlékeztett Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A bolgár kertészek bronz emlékszobra egy női figurát ábrázol, kezében káposztával és paprikával teli kosárral, a talapzaton körben pedig a bolgárkertészekre jellemző munkafolyamatokat ábrázolták a művészek.

Forrás: Both Ildikó