0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által létrehozott posztregisztrációs kísérletek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjon. Ezen célokkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is egyetért, ezért csatlakozott 2018-ban a kísérletek finanszírozásához.

A Nemzeti agrárgazdasági Kamara a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy a kísérletben részt vevőkön kívül számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére. A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács látja el. 2018 őszén 10 helyszínen (Mosonmagyaróvár, Szombathely, Jászboldogháza, Tordas, Szarvas, Iregszemcse, Eszterágpuszta, Székkutas, Újfehértó, Gyulatanya)

45 búzafajtát vetettek el a kisparcellás összehasonlító kísérletekben a NÉBIH szakmai koordinálásával.

A kísérleteket a hatósági fajtakísérleti állomás hálózatában, illetve a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar kísérleti telepén végezték. A 10 kísérleti helyszín mellett Mezőfalván egy bemutató fajtasort is elvetettek, amelyet a NAK Szántóföldi Napok keretében tekinthettek meg a látogatók. Az újfehértói kísérleteket kizárták, azonban a FIT döntése alapján a bemutató helyszín eredményei bekerülhetnek majd a kiadványba, így 10 helyszín adatait tartalmazzák a táblázatok.

A 12. évébe lépő kísérletsorozat fajtáit második alkalommal állítottuk be két éréscsoportra bontva.

Iregszemcse és Szombathely termőhelyi körülményei kedveztek leginkább az őszi búzafajtáknak. A rendkívül aszályos téli és tavaszi időjárás ellenére a kísérleti szemtermésátlagok nem maradtak el az előző évi átlagoktól, hála a májusi bőséges – és életmentő – csapadéknak, inkább felülmúlják azokat. Ebben az évben azonban a termőhelyek között éppen a kiszámíthatatlan időjárásnak köszönhetően jelentős különbségek fedezhetők fel. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

A minőségi vizsgálatok idei és korábbi eredményeit is tartalmazó teljes kiadvány a VSZT oldalán érhető el.

Forrás: nak.hu