0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.
Az Egyesült Királyság frissélelmiszer-importjának hozzávetőleg ötöde származik olyan területről, amelyet a klímaváltozás hatásai komolyan fenyegetnek, ez pedig veszélybe sodorhatja az érintett térségek beszállítási képességét, és ezen keresztül a britek élelmiszerellátását

– áll a brit parlament környezetvédelmi bizottsági jelentésében, amelyet a Guardian szemléz. Az anyag hozzáteszi: ez végső soron a britek étrendjét és egészségét is hátrányosan érintheti.

A bizottság felszólította a kormány tagjait, hogy dolgozzanak ki világos tervet arra nézve, hogy hogyan lehetne biztosítani az Egyesült Királyság élelmiszerellátását, és hogy egyáltalán felmérjék a kockázatokat.

Jelenleg Nagy-Britannia élelmiszerfogyasztásának mintegy 40 százaléka származik importból, ez pedig már a közeljövőben nagy áremelkedést és ellátási zavarokat szenvedhet el egy megállapodás nélküli brit kilépés, az úgynevezett no-deal Brexit esetén. Mary Creagh, a bizottság elnöke kifejtette: Nagy-Britannia élelmiszerellátási krízissel néz szembe, miután nem világos, hogy a jövőben milyen pozíciót tölt be a szigetország az Európai Unióval kapcsolatos kereskedelmi kapcsolataiban.

Mind a közvetlen veszélyt jelentő Brexit, mind pedig a hosszabb távra elnyúló klímaváltozás miatt bajban van a britek élelmiszerellátása

– állapítja meg a bizottság jelentésében. A helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy Nagy-Britanniára is jellemző az egész világon tapasztalható élelmiszerpazarlás – teszi hozzá a Guardian.

Forrás: Guardian