0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A finnek szerint az EU-nak bojkottálni kéne a brazil marhahúst az Amazonasért

Mika Lintila finn pénzügyminiszter szerint az EU-nak meg kéne szüntetnie a brazil marhahús és szója importját az Amazonas erdőtüzek miatt.

Mika Lintila finn pénzügyminiszter múlt hét pénteken egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy

az Európai Uniónak meg kellene akadályoznia a marhahús behozatalát Brazíliából és fontolóra kéne vennie a szójabab importjának felfüggesztését is, azért, hogy nyomást gyakoroljanak a brazil kormányra az Amazonason pusztító tüzek megállításának ügyében.

Tüzek ezrei tombolnak Brazíliában az Amazonas őserdőjében. Különösen súlyosan érintettek a Brazília északi területei, Roraima, Acre, Rondônia és az Amazonas. Bolívia határán is hatalmas tüzek égnek, elpusztítva az ország trópusi erdőit és szavannáit.

A Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe) műholdas adatai szerint a 2019-ben történt tűzesetek 76% -os növekedést mutatnak 2018 azonos időszakához viszonyítva. A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Brazíliában az év első nyolc hónapjában több mint 87 000 erdőtüzet regisztráltak – 2010 óta ez a legnagyobb szám – ami, 2018 azonos időszakával összehasonlítva 49 000-rel több.

Az erdőtüzek az Amazonasban gyakoriak a július-októberig tartó száraz évszakban. Ezeket természetesen bekövetkező események, például villámcsapások is okozhatják, ám

szakértők úgy gondolják, hogy ebben az évben a legtöbb tüzet gazdálkodók és fakitermelők indították el növénytermesztés vagy legeltetés céljából.

Finnország, mely az EU ideiglenes elnöke, felkérte az EU hatóságait, arra, hogy „szüntessék meg a marhahús behozatalát Brazíliából” – mondta Lintila múlt hét pénteken egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy ugyanezt fontolgatja a szójababbal is azzal a céllal, hogy növelje a nyomást, így a brazil kormány talán tesz valamit az erdőtüzek ügyében”.

Az Amazonas-medence – körülbelül hárommillió növény- és állatfajnak, valamint egymillió őslakosnak ad otthont – kulcsfontosságú a globális felmelegedés szabályozása szempontjából, mivel az erdők évente több millió tonna szenet nyelnek el.

Forrás: reuters.com/bbc.com