0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszély fenyegeti az olívát

Bár az olasz csizma sarkánál elterülő Puglia tartományhoz közeli területeken elérkezett a betakarítás ideje, a fák ágai csaknem teljesen csupaszok és a megmaradt levelek is barnás-szürkék.

A megmaradt néhány olívabogyó színtelen és aszott. Az ok a Xylella fastidiosa baktérium. A növényi nedveket szívogató tajtékos kabócák által terjesztett baktérium Gallipoli kikötőjéből érkezett Puglia déli csücskébe 2013-ban.

Az itt gazdálkodó olívatermesztők kezdték először észrevenni, hogy fáik színe rozsdabarnává változott.

A baktérium a levélcsúcson kezdi el kártételét, majd lassanként bejut a fatörzsbe és gátolja a farész működését és így megakadályozza, hogy a fa vízhez jusson a talajból. Végül a fa elhal. A Xylella hihetetlenül gyorsan terjed. Ha eljut a fa 10 százalékába, akkor hamarosan már 80 százalék körül jár.

Olaszország olívaolajának csaknem felét biztosító Pugliában a tavaly őszi olívatermés csak 65 százaléka volt az előző évinek.

Olaszországban már több mint 1 millió fa pusztult el, és idén tavasszal az ország veszélyesen közel áll ahhoz, hogy a helyileg termelt olívaolaj teljesen elfogyjon.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság