0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

5 tény a diólevél komposztálásáról

A diólevél komposztálhatósága régóta vitatott téma. A Szent István Egyetemen folytatott kísérlet eredményei közül szemezgettünk.

#1

Az avar égetése során keletkezett hamu nagyobb mennyiségben rombolja a talaj humuszkészletét.

#2

A diófa allelokemikáliája, a juglon hatással van más növények növekedésére. A növényi növekedést gátló hatás elsősorban a komposztálatlan lombnál és annak is magasabb dózisainál jelentkezik.

#3

Ha a frissen lehullott diólevelet közvetlenül a talajba dolgozzuk, a SZIE-n folytatott kísérlet eredményei alapján az feltételezhető, hogy már tavasz elejére veszít a kezdeti növekedést gátló hatásából a diólevél.

#4

Négyhavi komposztálás után a diólevél-komposzt a kémiai összetételét tekintve kis adagban már felhasználható lenne, de az állaga még nem alkalmas az egyenletes kijuttatásra és talajba dolgozásra.

#5

A diólevelet elkülönítetten érdemes komposztálni, mert hosszabb ideig tart, mint más faleveleké. A diólevél-komposzt legalább 9 hónapig készül, utána azonban szabadon felhasználható.

 

A SZIE-n „Különböző érettségű és dózisú diólevél és vegyes Gyümölcslomb komposzt hatása mustár (sinapis alba) tesztnövény csírázására” címmel megjelent kísérlet itt olvasható.

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu