Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger medencéjében és szigetein.
Nagyon fényigényes, 2500-3000 óra napsütés lenne számára a legkedvezőbb, de ilyen terület nincs is hazánkban. Magyarországon a Tiszántúl déli részén süt legtöbbet a nap, arrafelé meghaladja a 2500-at a napsütéses órák száma. A nálunk általánosan elérhető 2000-2300 óra körüli napsütés csak tág térállásban elegendő a számára, nem szabad, hogy árnyékolják egymást a fák.
Fontos a jó vízáteresztő képesség, valamint a mandula igényeit kielégítő, 5-15 százalékos mésztartalom: mészmentes talajon ugyanis nem termeszthető gazdaságosan. Szerteágazó gyökérzete a könnyebb talajokban érzi jól magát, nehéz agyagtalajba ne ültessük. Kedvező tulajdonsága, hogy szárazságtűrő, főként keserűmandula alanyon. Ha túl sok vizet kap, könnyebben áldozatul esik a gombás betegségeknek.
Magyar fajták
Termő mandulafához megfelelő porzópartnert is kell találni, mert a legtöbb hazánkban kapható mandulafajta önmeddő. Legalább két, egyszerre virágzó és kölcsönösen termékenyülő fajtát kell telepíteni.
A legtöbb fajta szeptemberben szedhető, amikor a burok megreped. Legkésőbb, szeptember végén, október elején a Tétényi rekord érik. A Tétényi-fajták kölcsönösen jól termékenyítik egymást.
Újabban hozzáférhetők öntermékeny fajták is, mint a Tuono, amit azonban üzemi termesztésre ajánlanak, mert rázógéppel kell betakarítani.
Legjobb számára a három vázágból álló vázakorona, ami nemcsak a fényhasznosításban, hanem a növényvédelemben is előnyös. Sokat nem kell metszeni, de nem szabad hagyni, hogy elsűrűsödjön a koronája.
Károsítják levéltetvek, takácsatkák és a barackmoly, keleti gyümölcsmoly, kéregmoly. Betegségei közül a moníliás betegség, a varasodás és a sztigminás levéllyukacsosodás a leggyakoribbak.
Értékes táplálék
A mandulabél különösen értékes táplálék lenne, sajnos Magyarország sereghajtó a fogyasztásában Európában, annak ellenére, hogy az utóbbi tizenöt évben kissé nőtt a hazai mandulafogyasztás. Indiában, Marokkóban viszont napi élelmiszernek számít, gyakran használják főzéshez.
A mag szárazanyag-tartalma 94 százalék, aminek körülbelül a harmada fehérje. Magas a zsírtartalma, de az döntő részben egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakból tevődik össze. A mandulaolajat a kozmetikában széles körűen használják.
Olyan anyagokat is találunk benne, amelyekről kutatási eredmények bizonyították, hogy megelőzik egyes rákos betegségek kialakulását.
A mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, közrejátszik a szívinfarktus, a cukorbetegség és más krónikus betegségek megelőzésében. Amerikai vizsgálatok szerint még a fogyást is elősegíti.