0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Prágában tanácskoztak a Visegrádi Együttműködés agrárminiszterei

A Közös Agrárpolitika jövőjének alakítása, valamint erdészeti kérdések voltak a főbb témák a Visegrádi Együttműködés agrárminisztereinek Bulgáriával, Horvátországgal, Szlovéniával és Romániával kibővített prágai találkozásán, amelyen az EU Tanácsának elnökségét adó Finnország is részt vett.

Az eseményen a Közös Agrárpolitika szabályrendszerének több fontos részletével kapcsolatban cseréltek eszmét a miniszterek. A találkozón az Agrárminisztériumot képviselő Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az eddig kiszámíthatóan, alacsony hibaaránnyal működő támogatási rendszert nem szabad egy bizonytalan, nehezen végrehajtható rendszerre cserélni. Kiemelte, hogy a jelenlegi tervekben szereplő változtatások olyan mértékűek, hogy azok megvalósulása esetén, a

jelenlegi európai uniós jogalkotási sebesség mellett mind a gazdálkodók, mind a tagállamok számára megfelelő felkészülési időt, akár két év átmeneti időszakot kell biztosítani,

amely elegendő a nemzeti szabályozás megalkotásához, a támogatási rendszer részleteit tartalmazó stratégiai terv brüsszeli elfogadtatásához.

A prágai találkozón a miniszterek nyilatkozatot írtak alá, amelyben az európai erdők védelmében szükséges lépések megtételére hívják fel az érintett európai politikai intézmények figyelmét. Az innovatív megközelítések alkalmazása, az erdőgazdálkodás megfelelő szintű támogatása és modernizációja, az adminisztráció egyszerűsítése vagy éppen a tagállamok közötti együttműködések erősítése – amelyet éppen a magyar kezdeményezésű BIOEAST együttműködés segít elő – mind hozzájárulnak a fenntartható európai erdőgazdálkodáshoz.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a gazdálkodókat érdekeltté kell tenni az erdőgazdálkodásban való részvételben, ez segíti elő leghatékonyabban az erdőterületek növelését.

Erre jó példa lehet az a magyar döntés, amelynek révén a Vidékfejlesztési Program keretében érdemben megnövelték mind az erdőtelepítéshez elérhető támogatás mértékét, mind pedig a telepítés miatt kieső mezőgazdasági jövedelmet pótolni hivatott támogatás nagyságát a gazdálkodók részére.

Az erdőgazdálkodás esetében is mind a gazdálkodónak, mind a szakpolitikának ma már nem kizárólag a fával, hanem az ahhoz kapcsolódó, ráépülő teljes gazdasági értéklánccal kell foglalkoznia, ez jelenti a fenntartható erdőgazdálkodás jövőjének egyik fontos alappillérét, melyhez az innováció, a tudástranszfer szerepének erősítése megkerülhetetlen – mondta az államtitkár.

A V4 agrárminiszteri találkozó tovább erősítette a térség országainak politikai és szakmai együttműködését az európai szakpolitikák alakításában.

Forrás: AM Sajtóiroda