0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Öt őszi növény, ami mérgező lehet a kutyákra

A házi kedvencünkkel való őszi séták alatt gyönyörködhetünk a színes természetben, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az összegyűlt levelek alatt is ott lapulhatnak a kutyánk számára mérgező növények.

Mielőtt elindulnák a komolyabb őszi sétákra, tájékozódjunk a lehetséges veszélyforrásokról. A kutyusok kíváncsiak minden új illatra és növényre, legyünk jól informáltak és óvatosak, figyeljünk rájuk.

Íme öt őszi növény, amitől óvni kell házi kedvenceinket.

Közönséges tiszafa

Tűleveleiről és piros terméséről könnyen felismerhető. Rendkívül veszélyes, mérgező növény. Szédülést, görcsöket, majd szívelégtelenséget okoz.

Makk

Ha nagy mennyiségben fogyasztanak belőle a kölyökkutyák, mérgező is lehet. A bennük lévő tanninsav (csersav) károsítja a vesét és májat. Az éretlen, zöld makk jelenti a legnagyobb veszélyt. Legyünk figyelmesek, különösen, amikor az avarban keresgél a kutyusunk.

Közönséges vadgesztenye

A másik termés, amire nagyon kell figyelnünk a vadgesztenye. Aesculin nevű vegyületet tartalmaz, amely gyomor- és bélrendszeri zavarokat, görcsöket, de halált is okozhat. A vadgesztenye fa egyéb részei is mérgezőek lehetnek: kéreg, levelek, virágok.

Őszi kikerics

Ez a gyönyörű őszi virág is veszélyes a kutyákra nézve. Sok kertben megtalálható, legyünk óvatosak. Véres hányást és hasmenést okozhat.

Hortenzia

Színpompás virágai a kertek díszei, de annak, aki kutyát vagy más háziállatot tart, vigyáznia kell vele. Cianidot tartalmaz, ami nagy mennyiségben végzetes lehet.

Séta után is figyeljük kutyánk viselkedését, az esetleges mérgezés árulkodó jeleit:

– hányás

– hasmenés

– remegés

– légzési problémák

Ha bármelyiket észrevesszük, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Forrás: countryliving.com