0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Foglalkozások a Szalajka-völgyben

Szilvásvárad hazánk egyik legismertebb települése, híres a gyönyörű és egyedülálló Szalajka-völgyéről. A Bükk legnevesebb és páratlan szépségű területe halmozza a természeti kincseket, növény- és állatvilága pedig sokszínű, így kiváló helyszíne az erdei iskolás foglalkozásoknak.

Az EGERERDŐ Zrt. Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskolája a Bükk hegység szívében, Szilvásvárad község vonzáskörzetében működik. A völgyben található az országszerte ismert Fátyol-vízesés, mely mészkőtufa lépcsőit a természet alakította ki. A völgyön fölfelé sétálva még rengeteg látnivaló tárul elénk:

megcsodálhatjuk a Szikla-forrást, a Pénzes-tavat, de igazi érdekesség a híres pisztrángtelep és a keltetőház is.

Az utunk végén a Bükk hegyei által körbeölelt Gloriette-tisztásra érünk fel, amely évente kb. másfél millió kirándulót vonz. A tisztás páratlan szépsége és a Szalajka-patak csobogása igazi nyugalmat áraszt. Aki nem csak pihenni érkezik a völgybe, az vállalkozhat az Istállós-kői ősemberbarlang meghódítására is, melynek feltárását az 1900-as évek elején kezdték meg. A barlangot az uradalom idején istállónak használták, innen kapta elnevezését.

A Szilvásváradi Erdészet fontosnak tartja a közjóléti tevékenységet és a fiatal generáció természetszeretetre való nevelését, ezért alapította 1998-ban az erdészeti erdei iskolát Szabó Lajos erdőgondnok vezetésével és Antal József erdőmérnök közreműködésével. Az erdei iskolás foglalkozásokat eleinte ketten tartották, majd idővel egyre több lelkes munkatárs csatlakozott a nemes feladathoz. Az erdei iskolánkban elsősorban a szemlélet- és magatartásformálásra, a környezettudatosság kialakítására törekszünk, a fiatal nemzedéket a fenntartható fejlődésre neveljük.

A szilvásváradi iskola diákjai az erdészettel karöltve minden évben megünneplik a Föld napját, amikor is elültetik az év fáját. A foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek minden érzékszervükkel, tapasztalás útján fedezzék fel a körülöttük lévő világot, hiszen a közvetlen tapasztalatok alapozzák meg bennük a természet iránti szeretetet.

Az interaktív foglalkozásokra az EGER-ERDŐ Zrt. Szilvásváradi Erdészet kezelésében lévő állami erdőkben kerül sor. Minden foglalkozás előtt megbeszéljük az erdei viselkedés szabályait,

valamint felhívjuk a figyelmet arra, hogy erdei iskolánk helyszínei természetvédelem alatt álló területek. Az erdei iskolás csoportok a foglalkozások széles kínálatából válogathatnak, tanösvénytúráink mellett kézműves, illetve egyéb természetközeli programokon is részt vehetnek.

A túraútvonalak változatos tengerszint feletti magasságon lévő tájakon vezetnek, ennek köszönhetően a Magyarországon előforduló erdőtípusok nagy része megismertethető a fiatal generációval.

Szilvásvárad nemcsak természeti kincsekben, de történelmi emlékhelyekben is gazdag. Tanösvénytúráink a környező erdőkben található várromokhoz vezetnek. A romoknál arról is szó esik, hogy régen hogyan építkeztek, milyen alapanyagokat használtak, és miért volt fontos az építmények létrehozása.

Az országban szinte egyedülállóan, két erdészeti múzeumi programot is kínálunk. A Horotna-völgyi elágazóban található Szabadtéri Erdészeti Múzeum a Szalajka-völgyi foglalkozás keretein belül és önállóan is látogatható. Az ország első szabadtéri múzeuma 1971-1974 között létesült, és az erdei munkásoknak állít emléket. A gyerekek megtekinthetik, hogyan éltek együtt hajdanán az emberek a természettel, ismereteket szerezhetnek a völgy múltjáról, megtudhatják, miről mesélhetnének nekünk a fák, miért van szükség az erdőgazdálkodásra. A program végén pedig kipróbálhatják a múzeum előterében található interaktív játékokat is.

A Halastói kisvasúti megállónál álló Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum szintén egy erdei iskolás foglalkozásnak ad otthont. A múzeum épülete a 19. század első felében épült az akkori Bányagrófság számára, majd a későbbi erdőgondnok irodája és lakása volt.

Foglalkozásainkon megtanítjuk őket észrevenni és értékelni a természet apró csodáit.

A házat Zilahy Aladár erdész kezdeményezésére 1985-ben alakították át múzeummá. A fiatalok az itteni erdőpedagógiai foglalkozáson megismerhetik az erdőgazdálkodás folyamatát, a csemeteültetéstől kezdve a faanyag felhasználásáig, hallanak a vadgazdálkodás rejtelmeiről, és megtudják, hogy miért van szükség a vadászatra, vadgazdálkodásra. Megtekinthetik az erdészek és vadászok munkaeszközeit, megszemlélhetik életnagyságban a Bükk hegységben található vadfajokat, az itt elejtett állatok értékes trófeáit.

A legtöbb erdei iskolás program a természetben valósul meg, de rossz idő esetén két, az erdészet épületében erre kijelölt oktatóteremben tartjuk a foglalkozásokat. A nagyobb terem 35 gyermeket tud befogadni, és rengeteg szemléltetőeszköz segíti az interaktivitást és tapasztalati tanulást.

A fiatalok láthatják nagyvadjaink koponyáit, trófeáit, hullott agancsokat, gereznákat,

ezen kívül mag-, rügy- és fészekgyűjtemény szolgálja a tudásuk bővítését, és bizonyos vadfajaink nyomait is bemutatjuk. Az erdészetnek méhei is vannak a foglalkoztatóterem egyik sarkában, így a gyerekek közelről szemlélhetik meg a hasznos rovarok különleges életét. Idén az erdei iskolát szálláshellyel is bővítettük, 30-35 fős csoportokat tudunk kényelmesen elszállásolni, nyugodt környezetben, az erdő közepén.

A természet szeretetére való nevelés és a környezettudatosság kialakítása mellett az is célunk, hogy a gyermekek közelről megismerkedhessenek az erdészek munkájával, a fenntartható erdő- és vadgazdálkodással, ezáltal jobban megértsék és elfogadják az erdőben zajló folyamatokat.

A Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola az év minden évszakában tárt karokkal várja a természetbe vágyó erdei iskolás csoportokat!

Zsidai Sára

EGERERDŐ Zrt.

Fotók: Tölgyesi Gergő és Vigh Ilona

Forrás: A Mi Erdőnk