0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

A cikória gyökerében található egészséges rostok közül az inulint gyakran hasznosítják élelmi (diétás) rostként és édesítőszerként. Az inulin egy olyan típusú rost, amelyről tudományosan bizonyított, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre, többek között a bélműködésre és az immunrendszerre. Épp emiatt kutatók egy csoportja a CHIC projekt keretében azt a célt tűzte ki, hogy a növény DNS-ének apró módosításaival megpróbálnak új változatokat létrehozni – írja az Euronews.

Az inulin számos tekintetben pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre.

Serkenti a jótékony bélbaktériumok számának növekedését, amelyek hozzájárulnak az ideális bélmozgáshoz és az emésztéshez. Segíthet továbbá a székrekedés tüneteinek enyhítésében és csökkentheti a betegségek kialakulásának a kockázatát is. Összességében tehát javítja az emésztőrendszer működését.

Az édesítőereje 60 százaléka a cukorénak, így az inulin édesítőszerként is megállja a helyét. A cukor kalóriatartalmának csak a felét tartalmazza, ráadásul segít egyensúlyban tartani a vércukorszint ingadozását, ezáltal hozzájárulhat a súlycsökkentéshez és a súlymegőrzéshez.

Cukorbetegségtől szenvedő embereknél kimutatták, hogy az inulin segíthet a cukorbetegség kezelésében, ugyanis csökkenti a vércukorszintet.

A kutatások azt is igazolják, hogy az élelmi rost, például az inulin, elősegíti a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentését, ami összekapcsolható az alacsonyabb vérnyomással. Vagyis hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez is.

A már meglévő ismeretek fényében a kutatók azon dolgoznak, hogy feltárják, vajon rejt-e további lehetőséget magában a cikória. Dirk Bosch, a CHIC projekt koordinátora elmondta:

„Úgy gondoljuk, hogy a cikória egyfajta biológiai gyár, amiből mindenféle vegyület, mindenféle egészséggel kapcsolatos vegyület előállítható: gyógyszerek és élelmi rostok, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.”

A CHIC projektjének az a célja, hogy feltárják, vajon a cikóriából valóban előállítható-e orvosság. Amennyiben igen, az a további célkitűzés, hogy fellendítsék, illetve teljes körűen kihasználják a növény egészséges elemeit új és speciális tulajdonságokkal rendelkező változatok kifejlesztésével.

Forrás: euronews.com