0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Futurisztikus gazdálkodás – A technológia fejlődése a mezőgazdaság jövője?

A mezőgazdaság történelmi kihívással néz szembe. A következő harminc évben az élelmiszerigény hetven százalékkal fog növekedni. Ennek szem előtt tartásával szükséges növelni és fejleszteni a termelést, ugyanakkor korlátozni kell a környezetre gyakorolt hatását is.

A szerbiai BioSense Intézetnek a kutatói azon dolgoznak, hogy összekapcsolják a legmodernebb technológiákat a növénytermesztéssel, hogy megváltoztassák a jelenlegi termelési modellt. A mantrájuk az, hogy

„nem tudjuk táplálni a mai világot a tegnapi mezőgazdasággal”

– írja az Euronews.

A technológia fejlődése és a fenntartható mezőgazdaság összehangolása az Antares Európai projekt hajtóereje is. A program képviselői szerint a jövő mezőgazdasága fejlett technológiákat fog használni, mint például érzékelők, robotok, drónok és műholdas képek.

„A növekvő népességgel az elkövetkező 40 évben annyi élelmet kell majd előállítani, mint az elmúlt 10000 évben”

– magyarázza az Antares projekt koordinátora és elektronikai mérnöke, Vesna Bengin. A szakértő azt is hozzátette, hogy szükségünk van a fejlett technológiákra a mezőgazdaságban is, hogy hatékonyabbá tegyük a kultúránkat.

A mikro- és nanoelektronikai eszközök nagy segítséget jelentenek majd a termelők számára, hiszen lehetővé teszik a növények általános helyzetének az ellenőrzését, így már a nagyon korai szakaszban felismerhetők a lehetséges betegségek. A jövőbeli, mezőgazdasági technológiák ugyanakkor a környezet védelmét is fókuszba helyezik, fontos szempont például a takarékosság.

„A talajérzékelők információkat adnak majd arról, hogy mikor kell öntözni, és mikor nem. Így csökkenthető az öntözéshez felhasznált víz mennyisége”

– mondta Goran Kitić, a BioSense Intézet nano-mikroelektronikai laboratóriumának vezetője.

A mezőgazdaság fejlődését segítheti az ún. Agrosense platform is, ami egy átfogó adatbázisként lehetővé teszi a gazdák számára, hogy a különféle forrásokból (például robotok, optikai érzékelők, meteorológiai állomások és műholdak) származó adatok által megtervezzék tevékenységüket, és alaposabban megfigyeljék a termés körülményeit.

„A jelenleg alkalmazott rendszer képes azonosítani a levelek, gyümölcsök vagy zöldségek problémáit, így korábban reagálhatunk, mint abban az esetben, ha csak magunkra hagyatkozunk. Amikor mi vesszük észre, hogy gond van, akkor a növény már beteg, míg a kamera és az érzékelők észlelni tudják a betegség kezdetét”

– mondta Djordje Djukic gazda.

A gazdálkodók okostelefon alkalmazáson keresztül adatcserét is folytathatnak, képeket küldhetnek és információkat kaphatnak arról, hogy mennyi műtrágyát kell adagolniuk, vagy hogyan lehet optimalizálni az öntözést.

Forrás: euronews.com