0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magasabb fordulatszámra kapcsoltak az áruházak

Az idén is ambiciózus tervekkel várták a negyedik negyedévet a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi áruházláncok, hiszen ez az időszak az éves forgalom akár 30-35 százalékát adhatja.

Az ünnepekhez közeledve, a hosszú sorban állást megelőzve, több bolthálózatnál diákokat és nyugdíjasokat is beültetnek a pénztárba, mások növelik az önkiszolgáló kasszák számát – derült ki a Világgazdaság piaci körképéből, amely a SPAR, a Lidl, a CBA és az Aldi válaszain alapul.

Nem bocsátkozott forgalmi jóslatokba Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője, azt azonban a Világgazdaságnak elmondta, hogy a tavalyi értékesítés 27,3 százalékát adta a negyedik negyedév, azon belül pedig csaknem 40 százalékot a december, amikor az éves eladások 10 százalékát bonyolították le.

A SPAR-nál az átlagos kosárérték a 2018. október–decemberi időszakban 7 százalékkal haladta meg az éves átlagot, az utolsó hónapban pedig 23 százalékkal. A Lidlnél is bőven 25 százalék felett hoz a konyhára a negyedik negyedév. Tőzsér Judit, a diszkontlánc PR-vezetője arra számít, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével megnő a vásárlási kedv, nagymértékű növekedésre van kilátás.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a CBA-nál a negyedik negyedév az éves forgalom 30–35 százalékát hozza, ezáltal a decemberre eső rész is jóval meghaladja a 10 százalékot. Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója kifejtette:

sokéves tendencia, hogy az ünnep környékén nemcsak az értékesített termékek mennyisége nő, hanem a magas minőségű árucikkek felé tolódik el a kereslet.

Az Aldinál pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az év utolsó három hónapjában növekvő vásárlási kedv már most érzékelhető, a bevételek magasabbak, mint korábban.

De nincs fény árnyék nélkül, a nagyobb forgalom extra terhet ró a pénztárosokra, árufeltöltőkre. A diákmunkások és a nyugdíjasok alkalmazása éppúgy megoldás lehet az év végi vásárlói roham idején, mint az önkiszolgáló kasszák telepítése.

Forrás: Világgazdaság