0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Technológia és állattenyésztés – A Bonitás okos pénzzel segít

Nemcsak a növénytermesztésben, hanem egyre inkább az állattenyésztésben is megjelennek olyan új, precíziós eljárások és technológiák, amelyek megfelelően menedzselve szélesebb körű piacokon hódíthatnak teret. Az új megoldások akkor érdekesek, ha sokszorosíthatók, kézzelfogható hasznot hajtanak például azzal, hogy gyorsítanak, hatékonyabbá tesznek bizonyos feladatokat.

A megfelelő fázisban lévő, már konkrét terméket felmutatni képes technológiák mögé a Bonitás Alapkezelő Zrt. pénzzel, tanácsadással és üzleti mentorálással szállna be.

Az állattenyésztésben egyre- másra tűnnek fel olyan innovatív megoldások, amelyek nagyobb hatékonyságot, gyorsabb munkát, összességében piaci előnyt hozhatnak a termelőknek, illetve a tenyésztőknek. Ezen a téren vannak a legújabb érdekes fejlesztések – mondta el lapunknak Kiss Gábor, a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette:

a növénytermesztésben már széles körben elterjedt precíziós megoldásokhoz hasonló új eljárások az állattenyésztésben is más megvilágításba helyezhetik a munkát.
Ezek közül igyekszik kiválasztani a Bonitás azokat a fejlesztéseket, amelyeket a kockázati tőke révén piacra, akár a világpiacra segíthet.

Új megoldásokat keresnek

Mint ismert, a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. ilyen innovatív kezdeményezéseket karol fel az ag­rárium területén, és a pénzen kívül szaktudással, tanácsadással, egyfajta mentorálással segíti a kezdeti fázisban lévő fejlesztéseket a piacokig. A mezőgazdasághoz, és társterületeihez kapcsolódó innovatív megoldásokhoz kockázati tőkebefektetőként pénzt és szakmai segítséget egyaránt adna az ilyen technológiákat fejlesztő cégeknek. Kiss Gábor vezérigazgató szerint minden hatékonyságot növelő innováció szóba jöhet, ami túl van már az ötlet fázisán. A legalkalmasabb eszköz ennek a fázisnak a támogatására, és így a megoldás készre fejlesztésére vagy már az üzleti felfuttatására a kockázati tőke bevonása. (Az uniós társfinanszírozású program pontos neve: Bonitás Kockázati Tőkealap II. Kockázati Tőke).

A megoldások ezen életszakaszában a kockázati tőkebefektető, mint amilyen a Bonitás is, egy már életképes innovációk, egy termék piacra vitelét tudja segíteni.

Olyan kidolgozott eljárásokat, megoldásokat, termékeket kíván támogatni a nagyobb piacokra való eljutásában, amelyek vagy már valamilyen szinten működnek, vagy nagyon közel vannak ahhoz, hogy élesben bevethetőek legyenek.

A Bonitás a kisebbségi tulajdonrészért cserébe pénzt, tesztelési lehetőséget, szakmai mentorálást ad, és hozzásegíti a projektet ahhoz, hogy a nemzetközi piacra lépéshez elvárt referenciákat megszerezze. „Fontos tehát, hogy bár üzletileg megtérülő befektetéseket keresünk, nem csupán pénzt tudunk adni. A Bonafarm Csoporttal ápolt jó viszony révén számos korszerű üzemhez, és főleg Magyarország legjobb szakembereihez tudjuk irányítani a fejlesztést, amely ezáltal szakszerű felügyelet és gyakorlati kipróbálás segítségével nőhet nagyra. A pénzen kívül tehát szaktudást, mentorálást is adunk. Ez nemcsak forrás, hanem Smart Money” – fogalmazott a vezérigazgató. Fontos tehát, hogy nem hitelről, nem támogatásról van szó, hanem egy befektetésről, ahol a vállalkozó partner cégtársat is kap.

Állattartókat is megcéloznak

Tény, hogy nemcsak a növénytermesztésben, hanem az állattenyésztésben is hódítanak a precíziós technológiák, amelyek alkalmazása nélkül nagyon gyorsan versenyhátrányba kerülhetnek a tenyésztők és az állattartók.

Ezek a precíziós rendszerek az állatitermék-előállítás hatékonyságá­nak javításán túl az élelmiszer-minőség és biztonság növeléséhez is nagymértékben hozzájárulnak.

A szarvasmarhatartás technológiai fejlesztéseitől kezdve a fejőrobotok, az automata fejőberendezések, a korszerű telepirányítási rendszerek előnyein át, az embrióbeültetés, az in vitro fertilizációs technikák, valamint néhány precíziós takarmányozási megoldásig terjed az új eljárások köre.

A sertéstartók számára olyan precíziós tartási és takarmányozási rendszerekről lehet szó, mint például egyes innovatív technológiák alkalmazása az állat-egészségügyi monitoring során, korszerű etetőberendezések és teljesítmény alapú takarmányozás, növekedési modellek alkalmazása az okszerű takarmányozás során, amelyek a termelési és szaporodásbiológiai eredményeket, és ezen keresztül a gazdaságossági mutatókat is kedvezően befolyásolják. A gyorsvizsgálati technikák külön kiemelkednek a területen zajló innovációk közül, amelyek a spermium-, illetve embrióminősítésben hoznak új eredményeket – mondta Kiss Gábor.

Hozzátette:

általában az állat-­egészségügyi és a -tenyésztési munka hatékonyságát javító megoldások jó eséllyel pályáznak a piaci sikerre, hiszen mindkét területen sok pénz múlik.

Ezért szívesen áldoznak a termelők, tenyésztők is olyan technológiákra, termékekre, amelyek az értékes hizlalásra szánt, vagy még értékesebb tenyészállatok egészségét, genetikai értékét segítenek megőrizni.

Több példa is akad

Az ilyen megoldások révén hatékonyabb, biztosabb és gyorsabb lehet az állattenyésztés során a napi gyakorlatban alkalmazott feladatok előkészítése és végrehajtása. Ez a tenyésztett állatok, különböző fajta szarvasmarhák, lovak, sertések esetében is használható megoldásokat jelent, de akár az olyan egzotikus állatkerti állatok esetében is, mint az orrszarvú, hozhat előrelépést némelyik fejlesztés. A vezérigazgató hozzátette:

ha a termelők, tenyésztők számára is érdekes, üzletileg is számottevő fejlesztésről van szó, amely ráadásul továbbfejleszthető, akkor biztosan megvizsgálja az adott projektet a Bonitás közelebbről is.

Fontos szempont lehet az is, hogy egy alaptechnológia alkalmazásával, újabb területekre is kiterjeszthető módszerekben, még nagyobb lehetőség rejtőzhet. Az egy dolgot nagyon hatékonyan végző technika, a kiterjeszthetőség és ennek révén a potenciálisan globális felhasználás jó lehetőségeket nyújt a Bonitás partnervállalata, a Bonafarm számára is.

Kiss Gábor szerint ilyen megoldásokból több is van még, amelyek bizonyos fázisában a Bonitás eredményesen tud partnerséget kínálni a fejlesztőknek. A kamerarendszereket, optikai technológiákat alkalmazó fejlesztések, a szenzoros technológiák és általában minden állat-egészségügyi újdonság nagy jövőre számíthat, ha megoldható, hogy sokszorosítható legyen és széles körben lehet alkalmazni, valamint hasznot hajt.

Fontosak a mindannapi állattartásban az állat-egészségügyi fej­lesztések is, tehát mindazok a technológiák, amelyek a hizlalásra szánt állatok betegségeit előzik meg, vagy segítenek azt időben kezelni. Ezen a téren elsősorban a szenzoros technológiák jöhetnek szóba Kiss Gábor szerint.

Ezek a technikák valamilyen tényező mérésén alapulnak, és így fontos állat-egészségügyi információkkal szolgálnak. A technológiai fejlesztések révén elvben valós idejű és rendszeres adatokat kaphat a termelő az egyes állatok állapotáról, a szerkezet képes jelezni bizonyos betegségek kialakulását. Ezzel a gazdák időben léphetnek állataik egészségének megóvása érdekében, vagyis korábban, kisebb költséggel és kockázattal lehet beavatkozni, mint a ma használatos mérési módszerek, állat-egészségügyi protokollok révén. Ebbe akár riasztási funkció is beépíthető később, vagyis a betegséget jelző eltérés rögtön értesítheti is a megfelelő szakembert a helyzetről, aki gyorsabban dönthet a beavatkozásról.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Pénzmag