0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már a Gerecsében is sétálhatunk a fák lombjai közt

Ezúttal a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. létesített lombkorona-ösvényt Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán egy korábbi kőfejtő területén, a Gerecse Tájvédelmi Körzetben. Az avatással egy napon adták át a felújított Alsóvadácsi Vadászpanziót is.

Az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú, 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona-ösvényt 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal alakították ki, legmagasabb pontja 11 méterre van a talajszinttől.

A tartószerkezeti váz horganyzott fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fém, míg a járófelületeket tölgyfából készítették. A fémszerkezetet vörösre festették a közelben elhelyezkedő Vöröshíd kirándulóhely neve után. A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblák segítenek megismerni a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába.

Az ingyenesen látogatható sétány gyalogosan, valamint kerekesszékkel is bejárható, és az erdőállomány különböző szintjeinek bemutatására alkalmas.

A tanösvénytől alig 1 kilométerre álló Alsóvadácsi Vadászpanziót a Kisfaludy-program keretében nyert támogatással és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából korszerűsítették, hatékonyabbá téve az energiafelhasználását is.

A panzió fejlesztésével minőségi szálláshelyet vehetnek birtokba a vadászni vagy pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégek. A most megvalósított közjóléti beruházások a térségbe látogató családokat és az aktív természetjárókat célozzák meg.

Az átadáson köszöntőt mondott dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Bors Richárd, az Egy a Természettel 2021 Világkiállítás szakmai igazgatója és Szalay László, az állami erdőgazdaság vezérigazgatója. Az ünnepségen részt vett a Magyar Erdők Nagykövete., Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész is, 

Forrás: Budapesti Erdőgazdaság Zrt.