0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Húsmarha szeminárium Gödöllőn – ezúttal is a gyakorlatra koncentrálva

Október végén ismét megrendezte az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Gödöllőn a húsmarha szemináriumot. S noha az összes húsmarhával foglalkozó szervezet és egyesület is ezekben a hetekben tartotta meg saját konferenciáit, ráadásul ilyenkorra esik a gazdák egyik legfontosabb feladata, a borjúválasztás is, az érdeklődés hiányára ezúttal sem panaszkodhattak a szervezők.

Nagyon érdekes, és időszerű témák kerültek ismét sorra a gödöllői Tudástranszfer-központban. A szervezők a februári húsmarha fórum sikerén felbuzdulva arra gondoltak, hogy elindítanak egy oktató, interaktív jellegű szeminárium sorozatot, amelynek keretében, egymásra épülve, sorra veszik az aktuális témákat.

A szervezők számára a kezdetektől fontos cél volt, hogy gyakorlatorientált témákról szóljanak az előadások, és a gazdálkodóknak legyen lehetőségük feltenni és megbeszélni kérdéseiket az adott témák legkiválóbb szakembereivel, kutatóival, oktatóival.

Mindenkit bátorítottak, hogy kérdezzenek, hiszen nagyon sok érdemi információ derülhet ki a kérdésekből is, és számos ötletet, praktikát leshetnek egymástól is el a termelők. Nos, a februári rendezvénynek is ez volt a kulcsa, és biztos vagyok benne, hogy akik a sok munka mellett időt szakítottak arra, hogy elmenjenek a szerdai húsmarhás fórumra, azok nem hagyják ki a következőket sem. Itt tényleg olyan információkat szerezhettek, ami a napi munkájukban nagy segítség lehet.

Dr. Vass Péter a téli időszakban megjelenő állategészségügyi problémákról, a tetvek, atkák, baktériumok és vírusok okozta fertőzésekről, az ellenük való védekezésről és a megelőzési lehetőségekről tartott nagyon színes, a téma ellenére is nagyon szórakoztató előadást.

Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezetője a nemzetközi és a hazai kereskedelem sokszor áttekinthetetlennek tűnő folyamataiba avatta be a jelenlévőket, míg Szűcs Márton az üszők leválogatásának szempontjait mutatta be.

A Limousin és Blonde d’ aquitaine Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója ábrák, képek segítségével mutatta be mire figyeljenek a termelők, melyek a legfontosabb szempontok, amik alapján eldönthetik, hogy az adott üszőt tenyészállatnak válasszák-e vagy hizlalásra kerüljön.

Orosz Szilvia, ÁT Kft. Takarmányozási Igazgatóságtól két témával is készült a mostani alkalomra, és a jelen lévők dönthették el, melyiket válasszák.

A takarmányozási igazgató egyik előadásának témája kifejezetten a húsmarha szemszögéből vizsgált tömegtakarmányok összeállításáról szólt, amelyben a legújabb, 2019. júliusi kutatási eredmények is helyet kaptak már,

és felajánlotta, hogy a ha inkább a betakarítás-technológiáról (a szénakészítés, bálaszilázs előnyeiről, hátrányairól) szeretnének hallani, akkor erről fog beszélni. Ezúttal a gazdák az új típusú takarmányokról szóló előadást kérték, amely olyan stratégiát, praktikákat mutatott be, amelyek a klímaváltozás hatásaira adhatnak megvalósítható, a gyakorlatban is már bizonyított takarmányozási megoldásokat. Már csak azért is jó választásnak bizonyult ez a téma, mert nagyon jó tippeket kaptak a gazdák ahhoz, hogy a téli hónapok alatt átgondolhassák, mi kerüljön a földbe majd márciusban.

Orosz Szilvia ígéretet tett a jelenlévőknek arra, hogy a másik témára is sort kerít még a betakarítási időszak előtt, várhatóan a következő, februári szemináriumon.

Ugyancsak nagyon időszerű témát választott a Szent István Egyetem docense, Tasi Julianna. A professzor asszony az ősz végi gyepápolásról, a trágyakijuttatásról, tisztító kaszálásról tartott előadása ezúttal is igazi fórummá vált, a gyepgazdálkodáshoz minden alkalommal sok-sok kérdés társul, amiket Tasi Julianna soha sem hagy megválaszolatlanul.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu