0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Novemberben ismét magyar tudomány ünnepe

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) idén is számos programmal készül a Magyar tudomány ünnepére, amelynek mottója „Értékteremtő tudomány”. Novemberben az Agrárminisztérium (AM), valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) is csatlakozik a programsorozathoz, többek között azzal a céllal, hogy bemutassák az agrárkutatás, az agrárinnováció területén elért eredményeket.

A magyar tudomány ünnepét hivatalosan 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, amelyen 1825-ben

Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, a magyar tudomány ünnepe programtanácsának elnöke köszöntőjében kiemelte: a technikai eszközök és az internet korábban nem tapasztalt módon felgyorsította az információáramlást. A lényeg azonban ugyanaz maradt:

azok a megfigyelések, következtetések, amelyek bizonyítást nyernek, valódi, időtálló értéket képviselnek.

Széchenyi Istvánt idézve a kutatási eredmények jelenthetik azokat a köveket, amelyekből azt a lépcsősort építjük fel, amely a világ és önmagunk mind pontosabb megismeréséhez vezethet. A kutatások, amelyek hiteles tudást képviselnek, stabil és megbízható alapjai lehetnek további felfedezéseknek.

A Magyar Tudományos Akadémia fennállása óta kiemelt feladatának tartja az értékteremtő kutatások megvalósításának támogatását és az eredmények közvetítését a társadalom minél szélesebb rétegeihez.

Idén „Értékteremtő tudomány” mottóval szeretnék felhívni a figyelmet a különböző tudományterületek egymást kiegészítő és egymást erősítő szerepére, amelyek együttesen képviselnek maradandó értéket

– hangsúlyozta Barnabás Beáta.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, hogy a magyar tudomány ünnepe kapcsán „megpróbáljuk közelebb hozni a tudomány legújabb eredményeit az emberekhez, és bemutatni azokat az eredményeket, amelyeket az agrárkutatás, az agrárinnováció területén elértünk”.

 

A NAIK főigazgatója úgy véli,

minden olyan eredménynek van aktualitása, ami valamilyen gyakorlati innovációt valósít meg, mert „mi azt valljuk, hogy minden innováció annyit ér, amennyit abból a gyakorlatban meg lehet valósítani”.

Ez fontos hitvallása az agrárkutatással foglalkozó intézményeknek, intézményrendszereknek, hiszen szinte kizárólag olyan kutatásokkal foglalkoznak, amelyeknek eredményeként valamilyen technológia vagy termék létrejön, és megjelenik a magyar agrárgazdaságban, a magyar gazdaságban közvetlenül a fogyasztók, a gazdák, termelők számára hasznosítható formában.

Az Agrárminisztérium kapcsolódva a szervezők által javasolt tárgykörök agrárvonatkozású témáihoz – fenntartható környezetgazdálkodás és az éghajlatváltozás kihívásai, valamint a körforgásos gazdaság kulcskérdései – központi rendezvénnyel vesz részt az eseményen egy tematikus előadássorozattal „A biomassza alapú polimerek értékláncteremtő szerepe a mezőgazdaságban” címmel, kiemelve, hogy

Magyarország elkötelezett a biomassza alapú gazdasági modell alkalmazhatóságának népszerűsítésében.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság