Sütéshez általában olajat, zsírt, szalonnát és vajat használnak, de létezik egy olyan alapanyag, amelytől nemcsak az étel nem tapad a serpenyő aljába, de gazdagabb ízt és krémes állagot biztosít neki. Ez a tejszín.
Hogyan működik? Tejszínes sütéskor a hő hatására a zsír vaj formájában csapódik ki a folyadékból, így a vaj a legtisztább formájában jelenik meg az ételben.
Ennek eredményeként a tojások nem száradnak ki, a fehérjéjük szaftos, krémes marad.
Ehhez a módszerhez legjobb, ha 30%,-os, vagy annál magasabb zsírtartalmú tejszínt használunk, de működik a 20%-os főzőtejszínnel is.
Öntsünk annyi tejszínt a serpenyőbe, hogy ellepje az alját, melegítsük fel és üssük bele a tojásokat. A tejszín mennyisége természetesen attól függ, hogy hány tojást készítünk, és mekkora a serpenyő. Célszerű megfigyelni, mi történik melegítéskor, ha a tejszín túl gyorsan elpárolog, érdemes többet használni.
A tejszínes sütés alkalmas hal, zöldség vagy hús sütésére is.