0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tükörtojás titkos összetevője

Létezik egy különleges módszer, amely még finomabbá teszi a tükörtojást, ami sokunk kedvenc reggeli fogása. A szokásos elkészítéstől való eltérés mindössze annyi, hogy sütéskor a megszokott vaj, zsír vagy olaj helyett használjunk tejszínt.

Sütéshez általában olajat, zsírt, szalonnát és vajat használnak, de létezik egy olyan alapanyag, amelytől nemcsak az étel nem tapad a serpenyő aljába, de gazdagabb ízt és krémes állagot biztosít neki. Ez a tejszín.

Hogyan működik? Tejszínes sütéskor a hő hatására a zsír vaj formájában csapódik ki a folyadékból, így a vaj a legtisztább formájában jelenik meg az ételben.

A sütés többi részét az író fogja elvégezni, úgy hogy melegítéskor   párologni kezd, így a tojások sütés közben párolódnak is.

Ennek eredményeként a tojások nem száradnak ki, a fehérjéjük szaftos, krémes marad.

Ehhez a módszerhez legjobb, ha 30%,-os, vagy annál magasabb zsírtartalmú tejszínt használunk, de működik a 20%-os főzőtejszínnel is.

A hatás viszont annál jobb, minél magasabb a zsírtartalom.

Öntsünk annyi tejszínt a serpenyőbe, hogy ellepje az alját, melegítsük fel és üssük bele a tojásokat. A tejszín mennyisége természetesen attól függ, hogy hány tojást készítünk, és mekkora a serpenyő. Célszerű megfigyelni, mi történik melegítéskor, ha a tejszín túl gyorsan elpárolog, érdemes többet használni.

A tejszínes sütés alkalmas hal, zöldség vagy hús sütésére is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu