0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Huszonöt éves az első hazai borút, a villány-siklósi

Október végén ünnepelte fennállásának 25. jubileumát a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A Siklósi Vár Lovagtermében gyűlt össze a tagság, a volt borúti dolgozók és elnökök, valamint meghívott szakértők, hogy megemlékezzenek negyedszázad munkájáról és eredményeiről. Ez az évforduló jelentős mérföldkő az egyesület életében, és a Villányi borvidéken jelentőségteljes változásokat hozott ez az időszak.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek alapították, összesen 19-en. Azóta további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak hozzá.

A térségi szervezet kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban.

Jelenleg a Borút teljes Villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.

A gálaeseményen elsőként Tiffán Ede, a Villány-Siklósi Borút Egyesület első elnöke számolt be a szervezet megalakulásáról és a kezdeti időszakról, majd Takáts Gyula, a borút hajdani alelnöke sorolta föl az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit, mint például a minősítési rendszer kialakítását, a Villány jelképeként ismert borkapuk felállítását, a borvidéki közösségi márkák népszerűsítését, valamint a minden évben megrendezett közönségprogramokat.

Számos figyelemre méltó eredmény övezte a Borút tevékenységét, ami a Marketing Műhely megalapításával, illetve a borvidékkel való együttműködés során csak még hatékonyabbá vált. Az alapításkori szervező elvek most is áthatják a napi tevékenységet, most is az együttműködésben hisznek, mondta Kovács Boglárka Dóra, a Borút elnöke. Együttműködnek tehát helyi szakmai partnerekkel, amire jó példa a sok sikeres nyári rendezvény az egyedülálló adottságokkal bíró Siklósi Várban. A borvidékkel együttműködve sikerült a Borkapuk komplett megújítása.

 

Ez egy nagyon szerencsés egyesület, ahol a tagok tesznek és nem csak elvárnak, hangsúlyozta Kovács Boglárka Dóra.

Az elmúlt 25 év tudatos munkájának köszönhetően mára a Villányi borvidék mondhatjuk, hogy az ország egyik vezető borturisztikai célpontja. Az borúti menedzsment célja most is a borvidék turisztikai fejlesztése a térség szolgáltatóinak az együttműködésével.

A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve az egyesület a 25 éves évfordulója alkalmából megalapította meg a Becker Leonóra-emlékdíjat, amellyel a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért tevékenykedő magánszemélyeket és szervezeteket szeretné kétévente megjutalmazni. A díjat a Borút tagjai és a tagságon kívüli jelöltek is megkaphatják.

A díjak Kocka Kornélia keramikusművész felajánlásában készültek, ünnepélyes átadásukra szintén a 25 éves gálaeseményen került sor. Első alkalommal Tiffán Ede, valamint a Bartók Béla Férfikar nyerte el a megtisztelő elismerést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Villány-Siklósi Borút Egyesület