0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Falugazdász program: segíteni egymásnak

A Szlovákiai Agrárkamara (AKS) 1 évvel ezelőtt indította el az ország déli régióiban a Falugazdász Programot (FP). „Segítséget nyújtunk a pályázati dokumentáció összeállításában és ellenőrzésében, szakmai tanácsokkal szolgálunk a gazdáknak a gazdálkodásukkal kapcsolatban" – mondta Patasi Ilona, az AKS elnöke.

„Az értékesítési csatornák felkutatása, kapcsolatok felvétele a felvásárlási központokkal és a gazdák ezzel kapcsolatos tájékoztatása szerepel a programban. Tanácsot adunk a termeléssel, a feldolgozással és az értékesítéssel kapcsolatban” – nyilatkozta Patasi Ilona.

„Fontosnak tartjuk a gazdák és a vidéki lakosság által megfogalmazott kérdések összegyűjtését, valamint ezen kérdések megfelelő intézményekhez és szakmai szervezetekhez való továbbítását a program keretében.

További lényeges eleme az FP-nek a termeléshez, a feldolgozáshoz és az értékesítéshez szükséges szakhatósági engedélyeztetés elősegítése. Szintén fontosnak tartjuk, hogy segítséget nyújtsunk a gazdálkodóknak a támogatási kérelem térinformatikai (GSAA) megrajzolásánál, valamint a hozzá tartozó nyomtatványok kitöltésében” – sorolta céljaikat Suba Viktória, a lévai régió falugazdásza-tanácsadója.

A Lévai a Szlovák Köztársaság legnagyobb járása, az ország legtermékenyebb mezőgazdasági területei itt találhatók. A járás legnagyobb része mezőgazdasági terület, a művelt földek mérete megközelíti a 113 ezer hektárt. Az erdőterületek kiterjedése 29 ezer hektár, a réteké mintegy 6,6 ezer hektár. Összességében tehát a mezőgazdasági földterületek aránya 71,8 százalék a járásban, az erdőterületeké pedig 19,1 százalék.

A szántóföldek hivatalosan jegyzett nagysága 93 561 hektár, a szőlőké 2790 hektár, kertek pedig 2740 hektárra vannak bejegyezve, gyümölcsösök 507 hektárt, legelők pedig 11 733 hektárt foglalnak el. A járás teljes területe 155 110 hektár.

„A járás fő növénykultúrái az őszi és a tavaszi búza, a tavaszi árpa, továbbá a szemesnek termesztett kukorica, a takarmánykukorica, a vetőmag-hasznosítású kukorica, a repce, a napraforgó, a cukorrépa, továbba a szója, a szőlő, a burgonya és a borsó. A lakosság foglalkoztatottsága az ágazatban lényeges eltérést mutat az országos átlagtól. A Lévai járás gazdaságilag aktív népességének 8,5 százaléka az agráriumban dolgozik, miközben az országos átlag csak 4,3 százalék körül van. A járás gazdaságilag aktív lakosságának 50,3 százalék munkás, ebben az esetben az országos átlag 45,4 százalék. A járás gazdaságában a Léván és Garamtolmácson összpontosuló gépipari, energetikaiipari – mohi atomerőmű –, textilipari és élelmiszeripari üzemek a meghatározóak.

Járásunkban jelentős ásványvízkészlet található, elsősorban Szántón és Szalatnyán. E készletek gazdasági hasznosítása folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A régió agráriumában fontos szerepet tölt be a szőlészet és a borászat, és ezek egyúttal fontos idegenforgalmi vonzerőt jelentenek”

– mondta Suba Viktória.

A régiós falugazdász ezen kívül rámutatott arra, hogy a turisztikai infrastruktúra hiányosságai miatt még sem a borturizmus, sem a vidéki turizmus nem tudott meghatározóvá válni. Hasonlóan sok a pótolnivaló a feldolgozóiparban, mindenekelőtt a zöldség- és a gyümölcsfeldolgozó üzemek hiánya aggasztó. A termelők legnagyobb gondja, hogy a megtermett gyümölcsöt és zöldséget nehezen tudják értékesíteni, és probléma számukra a termények tárolása, elfogadható áron való értékesítése és feldolgozása. Kedvezőtlennek tartják továbbá az agrárpiacot, mert csak komoly terméshozamokkal lehetett nyereséget elérni.

Erre a problémára a tárolókapacitás bővítése, a raktárak, gabonaszárítók és -tisztítók számának növelése lehetne a megoldás.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a 
www.hatartalangazda.kormany.hu 
honlap tájékoztat.

Suba Viktória kiemelte, hogy falugazdászként elsősorban adminisztrációs munkával tudja segíteni a gazdákat. Mivel az ő családja is mezőgazdasággal foglalkozik, közvetlen tapasztalatai vannak a gazdákat érintő, a termesztéssel, állattartással vagy értékesítéssel kapcsolatos problémákról, amelyek egy részét együttműködéssel és hatékony összefogással meg lehet oldani.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság