0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nagy hangsúlyt fordítanak Debrecenben is a fásításra

Szinay Attila közigazgatási államtitkár, Papp László, Debrecen polgármestere és Juhász Lajos, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti vezérigazgató-helyettese ültetett el jelképesen három fát Debrecenben.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium napokban indult Országfásítási Programjában a 22 állami erdőgazdaság területein több mint 550 hektár új erdőt telepít, 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot felhasználva. A program országszerte 86 települést érint – tette hozzá.

Szinay Attila kiemelte, hogy a gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvének növelése érdekében az elmúlt hónapokban a Vidékfejlesztési Program keretében 80-130 százalékkal emelték az erdőtelepítési pályázatok forrását.

A kormány célja ezzel az intézkedéssel az volt, hogy növelje idehaza az erdősültség mértékét.

Az államtitkár elmondta, hogy reméli ezen intézkedések nyomán három-öt év múlva 25 ezer hektárnyi új erdőről tudnak majd beszámolni. Elhangzott, hogy a most útjára indított program során elültetett fák mintegy 8000 tonna széndioxidot tudnak majd megkötni a jövőben, ezzel pedig ellensúlyozni tudják a klímaváltozás hatásait.

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy az elkövetkező időszakban tízezer fát fognak elültetni a városban, és fokozott figyelmet fordítanak majd a zöld és fenntarthatóságot megcélzó fejlesztések végrehajtására is.

Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az előirányzott 550 hektárnyi erdősítés mintegy 15 százalékát, 85 hektárt vállaltak magukra, amelyből már 60 hektárt be is ültettek. Az erdőtelepítés a végleges befejezésig összesen 35 millióba forintba kerül. A pénzből gyorsan növő és természetes erdőállományokat is telepítenek.

Forrás: AM Sajtóiroda