youtube://v/HMbqXbQYOEI
A hírhez hozzátartozik, és igen elgondolkodtató, hogy idén először vizsgálták meg a mézeket alaposabban laborban. A lécet azonban az európai sztenderdnél enyhébbre állították. Ennek ellenére a zsűri a beküldött mézek 46 százalékának kizárása mellett döntött, mivel azok vagy hamisítványok voltak, vagy magas szermaradványszinttel rendelkeztek.
A nemzetközi méhésztalálkozón egyébként a mézhamisítás és a méz minősége kiemelt témaként szerepelt. Két kerekasztal és több szimpózium is szolgálta a megbeszélését. A mézek kizárásával az Apimondia egyértelművé szeretné tenni, hogy a méz minősége rendkívül sok esetben hagy kívánni valót maga után. Az is egyértelmű, hogy a közeljövőben a minőségi és a szermaradványmentes méz előállítása nemcsak a fogyasztók, hanem a méhész szakma jó hírnevének megőrzése miatt is fokozottan fontos lesz. Ezért a helyi méhész szervezeteknek, országos egyesületeknek és az élelmiszer-minőséget vizsgáló hatóságoknak tervet kell kidolgozniuk és a minőséget folyamatosan felügyelniük.