0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nem egyszerű eset: a sisakos kaméleon

A kaméleonok nagy népszerűségnek örvendenek, pedig ezeknek az állatoknak a tartása nem olyan egyszerű feladat, mint ahogyan azt sokan tévesen gondolják. Most a kereskedelemben leggyakrabban kínált fajról, a sisakos vagy jemeni kaméleonról (Chamaelo calyptratus) adunk közre néhány tudnivalót.

Az Arab-félsziget délnyugati részén honos sisakos kaméleonok nagytestű fajnak számítanak, általában 15-25 cm fej-törzshosszt érnek el. Ezek a fán lakó, rejtőzködő életmódú állatok rendkívüli módon érzékenyek a stresszre. Nem szabad őket fogdosni.

Ha véletlenül mégis kimásznak a kezünkre, amint rájönnek „mit tettek”, azonnal feltűnő – amúgy szép – színezetet öltenek, ami a felfokozott idegállapot cseppet sem kedvező jele.

A nyugodt sisakos kaméleon, általában halványzöld színű, a hímeken esetleg kevés sárga mintázat lehet. A kaméleonok szelídsége kimerül abban, hogy jó esetben lemásznak hozzánk és esetleg kézből elfogadják a felkínált eleséget vagy fecskendőből megitathatjuk őket. Ennél több kapcsolatot egy kaméleontól nem várjunk, ezt fontos tudnunk! A kaméleonok bár lassan, de sokat mozognak, így terráriumuknak tágasnak és magasnak kell lennie. Fontos, hogy maga a terrárium is magasan legyen. Mindenképpen legyen lehetőségük a mi fejünknél feljebb elhelyezkedni. Így azt hiszik, hogy fent vannak a fán és mi nem érjük el őket. Így nyugodtabb lesz a viselkedésük.

Férőhelyüket dúsan rendezzük be, olyan vastagságú ágakkal, amelyeket könnyen átérnek a speciálisan fogásra termett, összenőtt ujjaikkal.

Ezenkívül élő- vagy műnövényeket is telepítsünk több pontra és magasságba. Általában ezek mellett húzzák meg magukat. Ha kevés a fedezék, előfordulhat, hogy a védettséget előbbre helyezik és egy számukra kevésbé ideális hőmérsékletű ponton tartózkodnak folyamatosan. Terráriumukat lámpákkal fűthetjük a kívánt 28-30 °C-os átlaghőmérsékletre.

Ezenkívül igényelnek melegebb napozó és árnyasabb hűsölő helyeket. Magas páratartalmat igényelnek, de a kellő szellőzés is fontos számukra. Érdemes naponta többször vízzel permetezni terráriumukat, amelynek az oldalsó részén is legyen szellőzőfelület. A talaj is legyen jó víztartó. Előnyös olyan földes elegy használata, amely nem tartalmaz nagyobb alkotó elemeket, amelyek felsérthetik a kaméleonok érzékeny nyelvét, ha véletlenül „rálőnek”. A kaméleonok vízzel való ellátása kardinális kérdés. Ezek az állatok nem ismerik fel a nyílt vízfelületet, hanem harmatot isznak. A permetezéssel bejuttatott víz egy kifejlett állat számára kevés, így vagy fecskendőből – alulról közelítve – kell itatni őket vagy önitatót alkalmazhatunk. Utóbbi lehet infúziós szerelék, egy csobogó vagy egyszerűen egy vízzel töltött salátásdoboz, amelyet a felső szellőzőrácsra helyezünk és tűvel kilyukasztjuk.

Eleségként ízeltlábúakat fogyasztanak, ezek közül is inkább a puhább testű, kevésbé harcias fajokat részesítik előnyben.

Étrendjük legyen változatos, mellőzzük a lárvákból álló monodiétát. Napi szinten, étvágy szerint etessünk. A kaméleonok fejlődése rendkívül gyors – 5-7 hónap alatt ivaréretté válhatnak –, így a táplálék mellett ásványi anyag és vitamin igényük is nagyon magas. Ezt a kereskedelemben kapható poralakú készítmények lelkiismeretes adagolásával elégíthetjük ki.

Szaporításukat nehezíti, hogy a kaméleonokat kizárólag egyesével lehet tartani. Még az is zavarja őket, ha a szoba másik végéből látják egy fajtársukat. Így a hímeket – amelyek jól felismerhetők a hátsó lábaikon látható kis sarkantyúkról- csak rövid időre tehetjük a nőstényhez. Az „összeillő” egyedek perceken belül párzanak is. A nőstények minimum 30 tojásból álló fészekaljakat raknak. Ez nagyon megviseli őket, így jellemzően 1-2 tojásrakás után el is pusztulnak. A kikelő kis kaméleonokat néhány hétig kis csoportokban is nevelhetjük.

Fontos tudnunk, hogy a kaméleonok rövid életű állatok. Kivételes esetektől eltekintve, még a hím egyedek is átlagosan 3 évet érnek meg. A szelídebb, kézből etethető, itatható példányok hosszabb ideig életben tarthatók. A faj védett, a Washingtoni Egyezmény II., ill. az EU B. függelékének hatálya alá tartozik.

Forrás: Kistermelők Lapja