0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fehéroroszország vezető szerepre pályázik a takarmány-adalékanyag piacon

A Belarusz Nemzeti Biotechnológiai Társaság (BNBC) arra törekszik, hogy belátható időn belül az európai takarmány-aminosavak behozatalának 5–10%-át biztosítsa - jelentette be Ilja Snopkov, a BNBC stratégiai fejlesztési és tervezési igazgatója egy állami tulajdonú hírcsatornának.

A BNBC jelenleg tizennégy takarmány- és takarmány-adalékanyag-üzemet épít Minszk területén.

Az új komplexum tervek szerinti teljes előállítási teljesítménye évi 1 millió tonna takarmány és közel 200 000 tonna különféle takarmány-aminosav lesz.

Az új létesítményt különböző takarmány-adalékanyagok és aminosavak széles választékának előállítására tervezték, ideértve a következőket:

  • 64 700 tonna lizin,
  • 5900 tonna L-treonin,
  • 1300 tonna L-triptofán,
  • 23 000 tonna glutén,
  • 99 000 tonna lizint tartalmazó takarmány,
  • 15 000 tonna ammónium-szulfát kristályok és
  • 10 000 tonna folyékony ammónium-szulfát.

A BNBC igazgatója elmondta, hogy a takarmány adalékok hazai keresletének kielégítésén felül, BNBC arra számít, hogy nagyszabású exportkészleteket hoz létre, évente mintegy 300 millió dollár összértékkel. Elsődleges céljuk az, hogy az Európai Unió takarmány-aminosav-piacának 5–10% -át szerezzék meg, amely Fehéroroszországban prémium piacnak tekinthető.

„Nem lenne nehéz meghódítani a piaci részesedést, főleg mivel már megkötöttük a megállapodásokat a nagy fogyasztókkal, akik előzetes szerződéseket írtak alá a Fehéroroszországból származó takarmány-adalékanyagok beszerzésére” – tette hozzá Ilja Snopkov.

Snopkov hangsúlyozta, hogy a világon nincs hasonló projekt, amely az egész biotechnológiai ciklust alkalmazná.

A projekt megvalósításával a takarmányipar fejlődését illetően Fehéroroszország képes lenne elérni a legfejlettebb országok szintjét, például az Egyesült Államokat, Japánt, Dél-Koreát vagy Kínát. A projekt a hazai állattenyésztés számára is nagyon fontos, ugyanis jelenleg a létfontosságú aminosavakat importálják az országba. „A BNBC-ben úgy gondoljuk, hogy a projekt elindításával javíthatjuk a fehéroroszországi húskészítés minőségét és csökkenthetjük a költségeket” – magyarázta Snopkov.

Nadezhda Kotkovets, a BNBC igazgatóhelyettesének év eleji ígérete szerint, a belföldi piacon elérhető olcsó aminosavakkal a belorusz hústermelés export lehetőségei jelentősen növekednek majd. Kotkovets kifejtette, hogy „Belarusz élelmiszeripari termékek jó hírnévnek örvendenek a tengerentúli piacon” ám komoly probléma, hogy „meglehetősen drágák”.

A BNBC korábban arról számolt be, hogy az új termelési komplexumot 2020-ban tervezi üzembe helyezni. Várhatóan néhány évbe telik, amíg a gyártás eléri a teljes tervezett termelési teljesítményt.

A létesítmény teljes beruházási költsége 700 millió dollár. A BNBC célja, hogy nemcsak az Európai Unióba, hanem Oroszországba, Ukrajnába és Kínába is exportál majd takarmányokat és a takarmány-adalékanyagokat.

Forrás: www.allaboutfeed.net