0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Sztárparádé Fóton

Csakúgy, mint tavaly, idén is csodálatos időben rendezték meg szeptember utolsó hétvégéjén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában a hagyományos nemzetközi és nemzeti díjlovaglóversenyt, melyen idén 17 ország 65 lovasa és 80 lova nevezett.

Emellett a péntektől vasárnapig zajló rendezvényen az oktatóközpontot olyan, sérüléssel élő gyerekek is benépesítették, akik év közben lovasterápiás képzést kaptak, és most büszkén mutatták be a versenypályán, hogy mit sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során.

Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indultak a díjakért. Idén is sor került a Díjlovagló Parasport versenyszámra, mely egyben a mozgásukban akadályozott felnőtt lovasok számára az országos bajnokság is volt a Magyar Paralimpia Szövetség támogatásával.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai – politikusok, művészek, sportolók – vállalták el. Magának a teljes eseménynek Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke volt a házigazdája.

A CDI-W versenyen, azaz a nagydíjból és nagydíj kűrből álló világkupa-fordulón a hazai viszonyokhoz képest nagy mezőny, 21 lovas vett részt. A CDI3* verseny nagykörén 11 lovas indult.

A verseny különlegessége nemcsak a létszám nagyságában, de az indulók névsorában is rejlett, hiszen világhírű díjlovasok tisztelték meg jelenlétükkel a fóti versenyt. Láthattuk többek között az idei, Rotterdamban megrendezett Európa-bajnokságon csapat Európa-bajnok és egyéni bronzérmes, a világranglista ötödik helyén álló Jessica von Bredow-Werndlt. A fiatal díjlovasnő tavaly a világkupa-döntőn harmadik lett, a világbajnokságon pedig az előkelő kilencedik helyezett.

Ott volt a „világ legjobb lovát”, Totilast rövid ideig lovagló, ugyancsak német színekben versenyző Matthias Alexander Rath, aki a 2010-es világbajnokságon csapat-bronzérmes és egyéniben 13. lett; valamint a tehetséges fiatal díjlovas, Sönke Rothenberger, aki a 2017-es Európa-bajnokságon egyéni ezüstérmesként, csapatbajnokként végzett. Senkinek nem kell bemutatni a magyar származású svéd olimpikont, Patrik Kittelt, aki az idei Európa-bajnokságon nyolcadik lett és a világranglista 13. helyén áll.

A világkupa ranglistáján 12. helyen álló, ugyancsak visszajáró holland versenyzőnő, Thamar Zweistra tavaly is részt vett a fóti versenyen, ahogyan az elegáns francia Morgan Barbancon Mestre is, aki a londoni olimpián csapatban hetedik, egyéniben 23. volt.

Láthattuk a többszörös osztrák bajnokot, olimpikont, Victoria Max-Theurert, ő a londoni olimpián 13. helyen végzett. A kétszeres olimpikon Elena Sidneva is ismét hazánkba látogatott. Magyarországot az idei országos bajnokság második helyezettje, Schmidt Anita, valamint a tavalyi második helyezett Nébel Viktória képviselték a CDI3* és a CDI-W versenyszámokban; míg póni kategóriában Gyimóthy Emma Kata, Hoffer Hanna és Plutzer Zsófia; junior kategóriában pedig Ambach Fanni, Borza Dominik, Dancsó Gréta, Gyorsok Luca, Hoffer Hanna, Jakab Dalma, Lázár Zsófia, Nagy Panka Zina és Rajnai Emerencia.

A versenyen a magyar Hillier Orsolya mellett olyan elismert nemzetközi bírók dolgoztak, mint az olasz Barbara Ardu, a dán Leif Törnblad, vagy az orosz Irina Maknami.

Vasárnap a gyerekek egyik kedvenc versenyszáma, a közös díjlovas és lovasterápiás verseny csalt mosolyt a lovasok arcára, az élsportoló lovasok és a sérült gyerekek játékos vetélkedőben mérkőztek meg egymással. A két csapatkapitány Franz Retzer, az Elmű/ÉMÁSZ igazgatósági tagja és dr. Szili Katalin, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja volt, a játékvezető pedig Ingo Fröhlich, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja. A CDI verseny legeredményesebb magyar lovasa Hoffer Hanna lett, aki a póni kategória zenés kűrjét nyerte Macciatóval, Borza Dominik pedig duplázott, idén is ő lett a junior kategória győztese.

A legeredményesebb külföldi lovas titulusnak Patrik Kittel örülhetett, aki a világkupa-forduló győzteseként távozhatott boldogan.

Forrás: Pegazus