0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A világ legnagyobb városi tetőfarmját építik Párizsban

Napi egy tonna gyümölcsöt és zöldséget termelnek majd a 2020-ban nyíló tetőkerti farmon. A Paris Expo Porte de Versailles területén, a most épülő 6-os pavilon lapostetejének hasznosításával két futballpályányi méretű tetőkertet alakítanak ki - írja az agripolis.eu nyomán az epiteszforum.hu.

A 2020-ban nyíló farm termékeit helyben lehet majd megvásárolni, és ezeket használja majd a pavilon új étterme, a Le Perchoir is.

A kert talaj nélkül, úgynevezett aeroponikus rendszerben működik majd; a növényeket függőlegesen helyezik el, és talaj nélkül, tisztított esővízzel, valamint biológiai tápoldatokkal táplálják. Mindezek ellenére az itt termesztett zöldség és gyümölcs nem minősül majd organikus termesztésből származónak, mivel a francia szabályozások azt a talaj használatához kötik.

A tervek szerint egy jó szezonban napi egy tonna gyümölcs és zöldség termelhető majd a kertben, több mint harminc különféle fajtából.

A farm a tervek szerint 22 gondozót foglalkoztat majd, emellett 140 parcellán a környékbeliek számára bérelhető közösségi kertet alakítanak ki. A helyszínt a tervek szerint esemény- és oktatótérként is használják majd, és évi tízezer látogatóval számolnak.

A kertet a francia Agripolis tervezi és működteti majd; a társaság az elmúlt években öt hasonló projektet létesített a francia fővárosban és környékén, bár jóval kisebb léptékben.

Forrás: Agripolis/Építészfórum